Moscova bagă adânc mâna în buzunarele marilor traderi de cereale

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Rusia va introduce o taxă pe exporturile de grâu, începând cu 1 februarie, pentru a bloca prăbușirea prețurilor.

Federația Rusă ar putea deveni al patrulea cel mai mare exportator de grâu din lume, după ce a exportat volume impresionante de grâne. Creșterea livrărilor externe vine pe fondul unei producții de 105 milioane de tone de grâu, însă prețurile la nivel mondial au scăzut semnificativ anul acesta, iar rubla s-a depreciate masiv în ultimele săptămâni.

Ca urmare a acestor factori, guvernul rus a decis introducerea unei taxe pentru exporturile de grâu, începând cu 1 februarie 2015, după ce săptămâna trecută a impus o serie de restricții, cum sunt monitorizarea strictă a calității grânelor exportate.

Taxa pe exportul de grâu va fi de 15% din valoarea prețului la vamă, plus 7,5 euro și nu va putea fi mai mică de 35 de euro pe tonă. Taxa pe exportul de grâu va fi menținută până pe 30 iunie 2015.

Traderii de cereale se așteaptă ca deciziile Moscovei să aibă efecte negative asupra afacerilor pe care le derulează, cu pierderi majore, deoarece restricțiile impuse în porturi vor face să fie aproape imposibil ca grânele contractate să fie livrate până la introducerea noii taxe.

Însă, noua taxă, precum și restricțiile la export impuse de Moscova au determinat o ușoară creștere a prețurilor la grâu.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE