Companiile din industria de morărit și panificație au făcut investiții în valoare circa 500-600 de milioane de euro, cu fonduri europene, apreciază Viorel Marin, președintele Asociației Naționale a Industriei de Morărit și Panificație (ANAMOB).
O bună parte din proiectele derulate cu fonduri europene s-au derulat cu finanțare din Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2007-2013.
„PNDR are în prezent cel mai ridicat grad de absorbție. Industria de morărit și panificație a absorbit masiv fonduri europene Sunt foarte rare cazurile în care proiecte depuse au fost respinse la evaluare. Vorbim de investiții de aproximativ 500-600 de milioane de euro”, ne-a declarat Viorel Marin.
Însă, una dintre problemele semnalate de acesta se referă la faptul că multe proiecte au fost depuse pe ultima sută de metri, însă, pe noua alocare financiară, Marin se așteaptă ca lucrurile să meargă mai bine, mai ales că beneficiarii au deja experiență.
„Am îngrășat vaca pe final, dar ritmul va fi mult mai alert în noua alocare, 2014-2020”, subliniază acesta.
De asemenea, companiile se confruntă cu probleme legate de asigurarea cofinanțării. Băncile sunt destul de reticente în a credita companiile din morărit și panificație.
„Nu e ușor (să asiguri cofinanțarea, n.r.), dar nici să primești 500 de milioane de euro gratuit nu e de ici-colea. Băncile se uită mult mai atent la datele din proiecte decât știu sau pot să o facă cei din autoritățile de management”, apreciază președintele ANAMOB.
În plus, funcționarii care gestionează fondurile europene se tem să nu li se impute ceva, astfel că tind să se îngroape în birocrație.
„Trebuie eliminată birocrația, care este impusă mai ales de autoritățile și funcționarii de la noi, nu de cei de la Bruxelles. Este o frică teribilă să nu fie acuzați de corupție sau alte fapte ilegale, așa că în loc să avem Ghiduri ale Solicitanților de trei-patru pagini ca afară, la noi au câteva sute de pagini, pline de detalii. În alte state, în Ghidul Solicitantului sunt trecut principii. Așa se face că la noi au fost respinse cereri de decontare în cazuri în care în proiect era trecută achiziția de șuruburi cu cap pătrat dar lucrarea s-a făcut cu șuruburi cu cap rotund sau situații în care se dorea achiziția unui camion alb, iar furnizorul a livrat unul albastru”, arată Marin.
Prin noul Program Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020 vor fi finanțate mai ales proiecte care prevăd scurtarea traseului produselor agroalimentare de la producător la consumator, adică proiectele care vizează integrarea activităților de producție cu cele de procesare și comercializare. Prima sesiune de depunere a proiectelor prin PNDR va fi deschisă pe 20 mai.