Ministrul Oros: vom incuraja abatorizarea, asocierea, procesarea, depozitarea dar si ferma de familie

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat ca, in urmatorii doi ani de tranzitie se va lucra la mai multe masuri pentru a se incuraja asocierea, procesarea, depozitarea, dar si ferma de familie care va deveni principalul obiectiv in viitorul Program National Strategic (PNS).

„O sa facem punctaje avantajoase pentru cei care sunt in cooperative. Stiu ca sperie pe multa lume, dar cooperativele sunt singura solutie reala pentru cei mici si multi care stiu sa produca, dar nu pot sa vanda. Ca nu au putere de negociere nici cu marii retaileri, nici cu cei de la care isi procura inputuri. Din fericire, sunt multe cooperative puternice in tara, care pot sa faca performanta, pot sa si vanda toata productia. Au contracte stabilite, au predictibilitate, Vom incuraja in acesti doi ani de tranzitie, dar si in noul Program National Strategic, din 2023 incolo, asocierea, procesarea, depozitarea si ferma de familie”, a declarat, vineri, in conferinta de presa, ministrul Adrian Oros.

Oros, noul Program Strategic, concentrat pe ferma de familie

Ministrul Agriculturii a precizat faptul ca, in noul PNS, principalul obiectiv va fi sustinerea fermei de familie, respectiv transformarea fermelor de subzistenta ca sa devina competitive pe piata.

„Din pacate, in Romania avem cam 840.000 de ferme si exploatatii, avem cateva sute probabil cele mai mari ferme din lume sau din Europa, de zeci de mii de hectare, cateva sute de ferme medii si cateva sute de mii de ferme de subzistenta. Noi trebuie sa acceleram procesul de transformare a fermelor de subzistenta in ferme de familie, care sa reziste pe piata. In toata Europa, osatura principala a agriculturii este bazata pe fermele de familie, nu pe cele de zeci de mii de hectare. Si mai ales pe fermele mixte, care integreaza productia, depozitarea, prelucrarea, nu doar exporta materie prima, a subliniat Adrian Oros.

Seful MADR, despre abatorizarea din Romania: avem o capacitate de patru ori mai mare decat numarul de animale

Legat de abatorizare, ministrul a declarat ca, in Romania, avem o capacitate de patru ori mai mare decat numarul de animale, insa legile neinspirate au facut ca in unele judete sa nu avem niciun abator.

„In Romania avem o capacitate de abatorizare cam de patru ori mai mare decat numarul de animale, dar modul in care au fost identificate locatiile lor, din cauza legilor neinspirate privind zonele defavorizate, a facut sa avem judete fara niciun abator, in alte judete sunt cate trei, dar inchise”, a spus ministrul.

Oros, despre sprijinul pentru tinerii fermieri

Pentru instalarea tinerilor fermieri, a aparut o modificare prin care jumatate din suma de 42 de milioane de euro se va aloca pentru tinerii din tara, iar jumatate pentru tinerii din diaspora care se reintorc in tara. In plus, in acest an, a mentionat ministrul, li se va acorda in concesiune si cate un teren de pana in 50 de hectare, fiind identificate in total o suprafata de circa 50.000 de hectare la ADS, terenuri libere de sarcini.

„Desi legea spunea ca ar trebui sa aiba prioritare tinerii fermieri, niciodata acest teren nu a fost dat tinerilor fermieri, ci a fost repartizat smecherilor si batranilor fermieri. Anul acesta vom da si tinerilor fermieri si apoi vom incerca sa monitorizam toti beneficiarii si sa ii indrumam sa acceseze si alte scheme in urmatorii ani, incat sa-i consolidam sa ramana acolo”

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE