Ministrul Oros: sprijin de 2.000 de euro pentru cultivatorii de legume. Cum poate fi obtinut?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Fermierii care cultiva legume precum ardei, varza, tomate si castraveti vor putea primi, in acest an, un ajutor de minimis de 2.000 de euro pentru fiecare 1.000 metri patrati cultivati, a anuntat ministrul Agriculturii, Adrian Oros.  Plafonul total al acestei masuri este de 150 de milioane de lei.

Ministrul Agriculturii a precizat ca acest program de sprijin va inlocui “Tomata”, care s-a derulat pe o perioada de patru ani si care nu mai putea continua in acelasi mod.

„Am spus ca fostul program “Tomata”, care s-a derulat pe o perioada de patru ani, nu va mai continua asa si am spus si care sunt motivele: sumele foarte mari alocate si efectul asteptat care nu a mai venit, modul ca a fost fraudat destul de grosolan, ca sa ma exprim asa, dar si faptul ca foarte multi legumicultori au cerut ca programul sa fie extins la legume in spatii protejate, nu doar la o leguma, astfel incat legumicultorii sa aiba posibilitatea sa cultive legumele care sunt cerute pe piata. De aceea am venit cu acest program, acest ajutor de minimis pentru sustinerea legumelor in spatii protejate. Acum proiectul de HG este in curs de definitivare, in consultare cu mediul asociativ din legumicultura, si se acorda pentru mai multe legume: ardei, castraveti, tomate varza alba si rosie si vinete. Se acorda maximum 2.000 de euro pe o mie de metri patrati pe beneficiar pe an”, a declarat Adrian Oros.

Ministrul a mai precizat ca in cazul in care plafonul alocat pentru acest program este depasit, suma se va reduce proportional la toti beneficiarii eligibili.

„Avem un plafon de 150 de milioane de lei, daca valoarea alocata este depasita cuatumul se reduce proportional, aceasta suma se repartizeaza la toti beneficiarii eligibili. Schema se va derula prin Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) ca sa fie mai usor verificabila si monitorizabila, iar controalele se vor face de catre comisii mixte APIA si Directiile Agricole Judetene”, a mai spus Adrian Oros.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE