Ministrul Oros, intalnire cu reprezentantii industriei alimentare. Cu ce probleme se confrunta acestia

Facebook
Twitter

Ministrul Adrian Oros a participat in data de 13 iulie 2020 la sedinta de lucru organizata la sediul MADR cu reprezentantii mai multor asociatii din sectorul agroalimentar.

Au fost prezenti membri ai: Federatiei Romalimenta, membrii Asociatiei Romane a Carnii – ACR si ai Asociatiei Patronale Romane din industria Laptelui – APRIL, precum si ai Patronatului Roman din Industria de Morarit, Panificatie si Produse Fainoase. La intalnire au luat parte secretarii de stat Aurel Simion si Emil Dumitru, directori si experti ai directiilor de specialitate din cadrul MADR, precum si reprezentanti ai ANSVSA si ANPC.

Convocata la initiativa secretarului de stat Aurel Simion, intalnirea a vizat dezbaterea urmatoarelor subiecte: demersuri legislative privind evitarea suprapunerilor de competente aleautoritatilor de control in industria alimentara, propuneri de modificare a  Ordinului 394/2014 privind atestarea produselor alimentare obtinute conform retetelor consacrate romanesti, schema de calitate voluntara privind atestarea produselor agroalimentare marcate cu mentiunea ”Calitate premium”, schemele de calitate nationale, normele de aplicare ale Legii nr. 28/2020 privind comercializarea produselor alimentare, propunerile inaintate de Romalimenta si ARC pe marginea transpunerii Directivei 633/2019 privind practicile comerciale neloiale dintre intreprinderi, precum si armonizarea legislativa nationala cu cea europeana privind alimentele.

In cadrul reuniunii, ministrul Adrian Oros a subliniat necesitatea ca la nivelul institutiilor publice sa existe o legislatie clara si coerenta, personal de specialitate, dotari si logistica adecvata, astfel incat institutiile sa fie puternice si credibile si sa-si poata indeplini in mod eficient obiectivele din domeniul de activitate.

Ministrul a sustinut ca este necesar ca lucrurile sa fie clarificate la nivel institutional, iar regulamentele sa fie interpretate si in spiritul legii, nu doar in litera legii, in acest fel putand facilita atingerea obiectivelor propuse.

Referitor la situatia privind controalele din partea autoritatilor competente in sectorul industriei alimentare, Mihai Visan, reprezentantul Romalimenta a facut apel catre ministrul Agriculturii pentru impulsionarea procesului de inlesnire a poverii administrative. In acest sens, ministrul Adrian Oros a declarat ca va avea discutii cu omologii sai din celelalte ministere implicate.

Secretarul de stat Simion a transmis catre responsabilii institutiilor cu atributii in desfasurarea controalelor cerinta ca verificarile sa fie efectuate intr-un mod mai organizat si mai eficient, pentru a nu bloca activitatea operatorilor economici.

Secretarul de stat Simion a evidentiat oportunitatea promovarii produselor romanesti si a celor atestate pe scheme de calitate si a transmis catre participanti rugamintea de a sprijini Ministerul sa notifice la Comisia Europeana reteta consacrata. Astfel, va exista posibilitatea accesarii de fonduri pentru promovare. Pe parcursul discutiilor s-a agreat, de asemenea, demararea draftului schemei de calitate ”reteta consacrata” in vederea notificarii la Comisia Europeana.

La randul lor, operatorii din sectorul carne, lapte, panificatie au transmis cerinta de a beneficia de sprijin pentru a face fata provocarilor crizei legate de pandemie cat si pentru a creste calitatea.

Directorul directiei generale politici in industrie alimentara si comert, Amelia Rus, a detaliat propunerea legata de un prim aspect aferent modificarii Ordinului 394/2014 privind atestarea produselor alimentare obtinute conform retetelor consacrate romanesti: potrivit propunerii documentatia ar putea fi depusa direct la sediul MADR, iar aceasta va fi completata de specificatiile tehnice, prin care se face dovada ca respectiva reteta este veche.

Pentru modificarea Ordinului 394/2014 s-a agreat elaborarea unei propuneri care se va transmite participantilor spre completare.

Referitor la propunerile transmise de catre reprezentantii Romalimenta si ARC pe marginea transpunerii Directivei 633/2019 a Consiliului European privind practicile comerciale neloiale in legislatia din Romania, secretarul de stat Aurel Simion a afirmat ca sugestiile inaintate au fost preluate si vor fi analizate.

In incheierea discutiilor, secretarul de stat a multumit participantilor pentru buna colaborare din perioada pandemiei si si-a exprimat speranta ca dialogul sa fie unul constructiv si fructuos.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE