Ministrul Oros confirma ingrijorarile fermierilor: subventia din acest an va fi una mai mica

Facebook
Twitter

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat ca ajutorul national tranzitoriu din anul 2021 va fi unul redus, intrucat bugetul pe care ministerul l-a avut la dispozitie in acest an a fost unul mai mic.

„Ajutorul National Tranzitoriu sau subventia mica, cum spun fermierii, care sigur in comparatie cu sprijinul cuplat a fost mult mai mica, pentru ca bugetul pe care l-am avut la dispozitie a fost redus. In mod proportional si ANT va fi mai redus. Avem alocata o suma pentru sectorul vegetal, plafonul este de 43,9 milioane de euro, pentru sectorul ovine si caprine 19,5 milioane de euro, iar toate sunt cuprinse in proiectul de HG care este in curs de avizare. Am lasat intentionat separat sectorul de bovine care are o alocare de 48 de milioane de euro, pentru ca vom avea la sfarsitul acestei saptamani si la inceputul saptamanii viitoare o intalnire finala cu mediul asociativ din acest domeniu pentru a stabili cum sa alocam acest ANT, pentru ca acea data istorica, o problema veche, sau efectul acelei date istorice sa fie cat mai mic. Cu alte cuvinte sa ajunga cat mai multi din acesti bani la cei care chiar au animale sau pe animale existente si atunci avem mai multe variante de lucru dar acestea o sa vi le comunicam saptamana viitoare”, a precizat Oros.

„Se aproba plafoanele ajutoarelor nationale tranzitorii in sectorul vegetal pentru culturile amplasate pe teren arabil – ANT 1, precum si pentru culturile de: in pentru fibra – ANT 2, canepa pentru fibra – ANT 3, tutun – ANT 4, hamei – ANT 5 si sfecla de zahar – ANT 6, care se acorda pentru anul de cerere 2020, in limita sumei de 43.974,445 mii euro, in echivalent 214.265,485 mii lei, care se asigura de la bugetul de stat, prin bugetul aprobat Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pe anul 2021 (…)”, se arata in document.

Suma se distribuie astfel: 42,52 milioane de euro pentru culturile amplasate pe teren arabil; 2.742 euro pentru in pentru fibra si canepa pentru fibra; 646.827 euro pentru tutun; 41.879 euro pentru hamei; 755.567 euro pentru sfecla de zahar.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE