Ministrul Oros acorda derogari pentru folosirea pesticidelor in agricultura

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In data de 25 noiembrie 2019, la initiativa MADR, a avut loc o intalnire de lucru privind acordarea unor derogari pentru folosirea neonicotinoidelor de catre fermierii romani pentru culturile care vor fi insamantate in primavara anului 2020.

Reuniunea a fost condusa de ministrul Nechita Adrian Oros si de secretarul de stat Florian-Emil Dumitru. De asemenea, au participat directorul general al Autoritatii Nationale Fitosanitare (ANF), directorul general al Directiei Generale de Politici Agricole, cercetatori, precum si reprezentanti ai sectorului.

In deschiderea discutiilor, secretarul de stat Florian-Emil Dumitru a subliniat necesitatea de a crea o fundamentare solida si credibila care va fi prezentata Comisiei Europene, cu sprijinul expertizei profesionale a reprezentantilor formelor asociative.

Participantii la discutii si-au exprimat disponibilitatea de a colabora cu autoritatile statului si de a pune la dispozitia acestora toate resursele stiintifice proprii pentru a fundamenta necesitatea acordarii derogarilor.  In cadrul reuniunii s-a reliefat importanta prognozei si a avertizarii in domeniul fitosanitar.

Ministrul a declarat ca este necesar sa existe un echilibru intre protejarea plantelor si sanatatea umana,  precum si cea a animalelor. De asemenea, acesta a apreciat ca institutele de cercetare trebuie sa-si prioritizeze tematicile de cercetare in functie de problemele actuale cu care se confrunta fermierii.

S-a agreat stabilirea unui calendar de lucru astfel incat, pana la data de 15 decembrie a.c., cei implicati sa intocmeasca un proiect de argumentare credibila, in vederea acordarii derogarii. Astfel, se va crea un grup de lucru care va discuta aspectele tehnice pentru a contura o pozitie ferma a Romaniei.

Atat ministrul Nechita-Adrian Oros, cat si secretarul de stat Florian-Emil Dumitru i-au asigurat pe cei prezenti la masa discutiilor de tot sprijinul pe care institutia il poate oferi si si-au exprimat speranta ca impreuna pot conlucra la binele fermierilor.

Reamintim ca fata de alte state membre, Romania se confrunta cu numerosi daunatori, foarte agresivi la culturile de porumb, floarea-soarelui si rapita, iar din anul 2014 MADR a acordat derogari pentru folosirea produselor pe baza de neonicotinoide, astfel incat fermierii sa nu inregistreze pagube semnificative pentru aceste culturi.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE