Ministrul Daea: „Sa dam pestele romanilor nu sa bagam in gusa cormoranilor”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministrul Agriculturii, Petre Daea sustine ca efectivele de cormorani mananca mai mult peste decat romanii, ca numarul acestora a crescut foarte mult iar acum ne aflam in situatia de a interveni, noteaza Agerpres.

„Cormoranii mananca mai mult peste decat romanii. Peste 20.000 – 30.000 tone in functie de efectiv. Efectivul de pasari a crescut foarte mult, iar acum ne aflam in situatia de a interveni. Solutia este reducerea efectivelor de pasari in asa fel incat echilibrul sa fie respectat. Este pacat sa lasam la voia intamplarii aceasta situatie, iar piscicultorii sa inregistreze pagube care ii conduc la falimente cu implicatii si economice si sociale”, a subliniat Daea.

In context, acesta a anuntat ca 23 de tari din Uniunea Europeana au cerut cel putin de doua ori derogari, in asa fel incat sa reduca efectivele de pasari ihtiofage pentru a da curs unui culoar de productie atat de important precum productia piscicola.

Societatea Ornitologica Romana confirma ca pescarii au probleme cu cormoranii

Purtatorul de cuvant al Societatii Ornitologice din Romania, Ovidiu Bufnila, a aratat ca Romania se confrunta cu o situatie grava pentru ca piscicultorii au o problema cu pasarile ihtiofage, insa a explicat ca nu este usor ca o pasare sa fie scoasa de pe lista pasarilor care nu se vaneaza. El a subliniat, in context, ca vanatoarea nu este o solutie aratand ca exista si metode non-violente pentru combaterea pasarilor ihtiofage.

„Cel mai bine este sa se discute intre ornitologi si piscicultori. Conform tuturor studiilor care s-au facut in Europa si nu numai vanatoarea nu este o solutie. De fiecare data cand aceste pasari, cormoranii mari, sunt impuscate, nu se vede acest lucru decat pe termen foarte, foarte scurt in productia de peste de la o pescarie din Romania. Asta inseamna ca vanatoarea nu este o solutie dar sunt altele care nici macar nu sunt cu violenta. Este de ajuns, de cele mai multe ori, sa fie speriata o colonie cu ajutorul artificiilor, metoda care s-a folosit cu succes in Israel”, a subliniat Bufnila, tot la Digi24.

Contradictii intre Guvern si Petre Daea in privinta numarului efectivelor de cormorani din Romania

Cifrele referitoare la efectivul de cormorani difera semnificativ in functie de cine le prezinta. In timp ce Bufnila a citat evidente ale Guvernului care arata ca sunt aproximativ 60.000 de cormorani, Daea a aratat ca o cifra relativa ar fi undeva la peste 100.000 de pasari.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE