Ministrul Daea: Romania primeste aproape 35 milioane de euro de la UE. Cum vor fi folositi acesti bani

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, sustine ca Romania va primi de la Comisia Europeana un grant in valoare de 34,27 milioane de euro, pentru rambursarea a 75% din costurile de combatere a pestei porcine africane, noteaza Agerpres.

„Comisia Europeana a decis sa acorde Romaniei un grant in valoare de 34.278.750 euro pentru rambursarea costurilor de combatere a pestei porcine africane in Romania. Decizia CE (SANTE/EM/AH 2018/ASF/RO) privind contributia UE reprezinta rambursarea a 75% din costurile eligibile pe care Romania le-a angajat pentru masurile de urgenta in cazul pestei porcine africane, incepand cu 18 iunie 2018″, a spus Petre Daea.

Romania, cheltuieli de 45 milioane de euro pentru combaterea pestei porcine

Seful MADR a mai spus ca valoarea cheltuielilor pe care Romania le-a angajat in 2018 pentru combaterea pestei porcine se ridica la peste 45 milioane de euro, iar Comisia Europeana a decis sa acorde acest grant, care acopera 75% din cheltuielile efectuate.

„Valoarea costurilor estimate de catre CE este de 45,705 milioane de euro, in urma datelor transmise de noi, iar 75% din aceasta suma o primim de la Uniunea Europeana. Banii vor veni in scurt timp si se vor da prin Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA)”, a mai spus Daea.

Evolutia Pestei Porcine Africane in Romania

Prezenta virusului PPA in tara noastra a fost semnalata pentru prima data pe 31 iulie 2017, in judetul Satu-Mare, insa in acest an virsuul s-a extins iar in prezent evolueaza 294 de localitati din 18 judete.

Potrivit datelor ANSVSA, la 29 noiembrie 2018, in Romania erau active 1.124 focare, dintre care 16 in exploatatii comerciale, si 300 de cazuri la mistreti. Pana la acea data au fost eliminati 361.719 de porci.

Valoarea totala a despagubirilor

Autoritatea veterinara a anuntat ca au fost despagubiti 7.953 de proprietari, valoarea totala a platilor depasind 205,65 milioane de lei.

De asemenea, tot pana la finele lunii noiembrie au fost stinse 6 focare in judetul Satu Mare si un focar, singurul de altfel, din judetul Dambovita, iar unitatea de procesare a carnii apartinand societatii S.C. Carniprod SRL si-a reluat activitatea, in data de 14 august 2018.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE