Ministrul Daea prezideaza ultimul sau consiliu Agrifish. Cum se va desfasura evenimentul

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

UE depune eforturi pentru a imbunatati actualul Fond european pentru pescuit si afaceri maritime (FEPAM) in urmatorii ani, cu scopul de a stimula dezvoltarea unui sector al pescuitului dinamic, de a sprijini reinnoirea generatiilor si de a asigura un nivel de trai echitabil pentru comunitatile costiere.

Consiliul a convenit astazi asupra pozitiei sale de negociere („abordarea generala partiala”) referitoare la propunerea de regulament privind FEPAM 2021-2027, care vizeaza sprijinirea politicii comune in domeniul pescuitului (PCP), a politicii maritime a UE si a angajamentelor internationale in domeniul guvernantei oceanelor, mai ales in contextul Agendei 2030 pentru dezvoltare durabila.

„FEPAM este esential pentru asigurarea punerii in aplicare corespunzatoare a obiectivelor politicii comune in domeniul pescuitului. In trecut, eficacitatea sa a fost subminata de norme complexe si de birocratie, dar Consiliul s-a angajat sa-l transforme intr-un instrument flexibil si functional in serviciul pescarilor europeni”, a declarat Petre Daea, ministrul roman al agriculturii si dezvoltarii rurale si presedinte al Consiliului.

Pozitia de negociere este definita ca fiind „partiala”, deoarece exclude, in acest stadiu, aspectele legate de buget si aspectele orizontale care se afla in curs de negociere in contextul urmatorului cadru financiar multianual (CFM) al UE pentru perioada 2021-2027.

Desi ramane, in linii mari, aproape de propunerea Comisiei, pozitia de negociere partiala a Consiliului imbunatateste si mai mult textul, simplificand si clarificand structura fondului.

In plus, pozitia convenita va extinde sfera operatiunilor eligibile pentru a le include pe cele referitoare la investitiile cu privire lasiguranta la bord, conditiile de munca si eficienta energetica, precum si la achizitionarea sau importul de nave de pescuit, precum si la inlocuirea sau modernizarea motoarelor pentru navele cu o lungime de pana la 24 de metri. Totusi, aceste derogari vor fi supuse unor conditii foarte restrictive, astfel incat sa se evite orice crestere a capacitatii si sa se respecte pe deplin obiectivele PCP. De exemplu, pentru a aprecia daca prima achizitie a unei nave de pescuit de catre un tanar pescar este eligibila pentru finantare, ar trebui sa se ia in calcul varsta si lungimea navei; varsta, calificarea sau experienta pescarului, precum si cerinta ca nava sa faca parte dintr-un segment echilibrat al flotei.

Context si etapele urmatoare

FEPAM este unul dintre cele cinci fonduri structurale si de investitii europene (ESI) care urmaresc sa promoveze o crestere economica si o redresare bazata pe locuri de munca in Europa. Pana acum, FEPAM a realizat urmatoarele: a ajutat pescarii in tranzitia catre pescuitul sustenabil, a sprijinit comunitatile costiere in diversificarea economiilor lor, a finantat proiecte care creeaza noi locuri de munca si imbunatatesc calitatea vietii de-a lungul coastelor europene si a sustinut exploatarile durabile in sectorul acvaculturii.

La 13 iunie 2018, Comisia a propus un nou regulament privind Fondul european pentru pescuit si afaceri maritime, ca parte a urmatorului cadru bugetar al UE pentru perioada 2021-2027. Propunerea urmareste sa simplifice implementarea FEPAM, permitand statelor membre sa directioneze sprijinul catre prioritatile lor strategice, in loc sa le oblige sa aleaga dintr-un „meniu” de actiuni eligibile. Bugetul FEPAM propus de Comisie s-ar ridica, in preturi curente, la 6 140 000 000 EUR. Resursele FEPAM sunt impartite intre gestiunea partajata, directa si indirecta. Suma de 5 311 000 000 EUR este alocata sprijinului acordat in regim de gestiune partajata, iar suma de 829 000 000 EUR sprijinului acordat in regim de gestiune directa si indirecta.

Parlamentul European si-a stabilit pozitia in prima lectura asupra propunerii la 4 aprilie 2019. In urma acordului privind abordarea generala partiala, se preconizeaza ca negocierile cu Parlamentul European vor incepe in a doua jumatate a anului 2019.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE