Ministrul Agriculturii din Republica Populară Chineză, Han Changfu, a efectuat o vizită oficială în România, la invitaţia omologului său Daniel Constantin, care a inclus și o deplasare la ferma de Bălțate Românești din Brașov, ne-au declarat surse din cadrul Ministerului Agriculturii.
Vizita ministrului chinez reprezintă o continuare a celor convenite de prim-ministrul chinez Li Keqiang şi premierul Victor Ponta, la Bucureşti în noiembrie 2013, cu ocazia semnării Declaraţiei Comune privind consolidarea cooperării bilaterale în noua situaţie dintre Guvernul R.P. Chineze şi Guvernul României şi a Declaraţiei de la Bucureşti privind Cooperarea dintre China şi Statele din Europa Centrală şi de Est, când liderii celor două ţări au agreat necesitatea şi importanţa consolidării cooperării în domeniul agricol.
În cursul după amiezii de 6 iunie 2014, Primul-ministru Victor Ponta l-a primit la Palatul Victoria pe domnul Han Changfu, ministrul Agriculturii al Republicii Populare Chineze.
Totodată, în agenda vizitei ministrului Han Changfu a fost prevăzută o întâlnire oficială la sediul MADR şi o deplasare în teritoriu pentru cunoaşterea realităţilor şi a potenţialului agriculturii româneşti, fiind astfel de interes sectoare precum lactatele, creşterea bovinelor, viticultură, dar şi modele de fermă de familie. Printre obiectivele vizitate s-a aflat și ferma de Bălțate Românești din Brașov, de unde vor fi exportate câteva sute de capete de vite în China. Primele livrări se vor face săptămânile viitoare.
Printre temele abordate de ambele părţi s-au numărat politicile agricole şi de dezvoltare rurală, balanţa comercială şi potenţialul de creştere a schimburilor, importanţa susţinerii investiţiilor, creşterea implicării în proiecte comune în domeniul cercetării.
De asemenea, s-au agreat ca sectoare prioritare de colaborare – zootehnia – prin investiţii şi schimburi comerciale: bovine, ovine, porcine şi sectorul apicol, precum şi investiţii şi schimburi comerciale din domeniul procesării şi marketingului produselor agricole: vin, lapte praf, carcasă de porc şi produse din carne, ulei de floarea soarelui şi baloţi de fân.
Încurajarea investiţiilor în domeniul agricol a fost considerată la fel de importantă ca şi activităţile ce conduc la creşterea accesului produselor pe cele două pieţe.