Ministrul Chesnoiu, despre politicile europene: “trebuie sa mentinem traditiile si specificul fiecarui stat”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale, Adrian CHESNOIU, a primit in data de 8 iunie 2022 vizita unei delegatii parlamentare franceze condusa de senatorul Bernard FOURNIER, presedintele grupului de prietenie Romania-Franta. 

Intrevederea a fost facilitata de senatorul Titus CORLATEAN, presedintele Comisiei pentru politica externa din cadrul Senatului Romaniei si membru al Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Franceza.

Discutiile au vizat situatia cu care se confrunta fermierii in contextul politic actual, generat de conflictul militar din Ucraina, precum si viitoarele provocari legate de ambitiile de mediu si clima prevazute in “Green Deal” si in strategia „Farm to Fork” carora statele membre vor trebui sa le faca fata.

Citeste si: CE aproba un sprijin de 606 milioane de euro pentru afacerile agricole

Ministrul Chesnoiu a subliniat necesitatea ca Uniunea Europeana sa tina cont de specificitatea si nevoile fiecarui stat membru in luarea deciziilor, iar obiectivele stabilite la nivel european sa permita adaptarea practicilor din agricultura, astfel incat tintele stabilite pentru statele membre sa poata fi atinse si sa ofere sanse egale de dezvoltare.

Ministrul a facut referire la structura diversa a fermelor din Romania: pe de o parte ferme mari, cu capacitati importante de productie, dar si exploatatii mici si mijlocii, care se raporteaza la specificul local si regional.

„Suntem o Europa a unitatii in diversitate si trebuie sa ne unim eforturile pentru a mentine specificul si traditiile fiecarui stat membru in atingerea obiectivelor comune.

Consider ca prin politicile publice pe care le propunem, in primul rand, trebuie sa le asiguram fermierilor stabilitate pentru a putea produce si aproviziona cu alimente cetatenii europeni.

Traversam o perioada dificila, iar obiectivele pe care ni le-am propus pentru atingerea strategiilor europene deja convenite, trebuie sa aiba in vedere asigurarea securitatii alimentare a tuturor cetatenilor europeni”, a afirmat ministrul agriculturii Adrian CHESNOIU.

Oficialii romani au transmis aprecierea fata de buna colaborare dintre Romania si Republica Franceza, mai ales ca, in privinta viitoarei Politici Agricole Comune, ambele tari impartasesc multe puncte de vedere.

De asemenea, reprezentantii delegatiei franceze au subliniat ca Franta va ramane un partener de incredere al Romaniei, orientat spre promovarea produselor locale si sustinerea fermelor de familie.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE