Desi anul acesta a fost unul secetos, Romania este asigurata din punct de vedere a securitatii alimentare, a declarat ministrul Agriculturii, Florin Barbu.
„Vreau sa va spun ca din punct de vedere al securitatii alimentare, Romania este asigurata. De ce spun acest lucru? Pentru ca si anul acesta, chiar daca a fost secetos la culturile de toamna, am realizat o productie cu aproape 1,7 milioane tone la grau mai mult ca in anul 2023.
In continuare am speranta ca si la porumb vom avea o productie foarte buna, pentru ca atunci cand ai aproape 890.000 – 900.000 de hectare cu porumb in sistem irigat, cu o medie de 12-14 tone, din start, din cele 2,7 milioane de hectare insamantate cu porumb, numai din sistemul de irigat faci undeva intre 10 si 11 milioane de tone.
Deci, din punct de vedere al consumului intern, daca vorbim si de zootehnie, dar si de export, Romania are cantitatile necesare astfel incat sa acoperim aceste lucruri”, a precizat Barbu.
Citeste si: APIA, plati de peste 8 milioane de euro. Cine beneficiaza?
Acesta a afirmat ca Ministerul Agriculturii trebuie sa ia masuri urgente, pentru ca anul acesta, din punct de vedere al schimbarilor climatice si al secetei „care se abatut peste Romania”, sunt afectate peste doua milioane de hectare.
„Vorbim aici de culturi de toamna, dar si de culturi de primavara. Chiar ieri am avut o intalnire cu fermierii dintr-un judet afectat de seceta, judetul Olt, si vreau sa spun ca Ministerul Agriculturii si Guvernul, in momentul de fata, sunt foarte aproape de ei, pentru a trece peste aceasta perioada grea.
Singura solutie prin care fermierii vor putea sa continue aceasta activitate si vor putea sa insamanteze anul agricol urmator este sa venim cu partea economica si cu sprijin pentru a diminua pierderile pe care le-au avut.
Bineinteles, trebuie sa aiba resursele financiare astfel incat sa poata insamanta culturile de toamna”, a adaugat Barbu.
Ministrul Agriculturii a mentionat importanta investitiilor in sistemul de irigatii din Romania, pentru asigurarea securitatii alimentare, precizand ca in prezent sunt peste 1,6 milioane de hectare reabilitate.
„In momentul de fata, Romania are aproape 1,6 milioane de hectare care sunt reabilitate si sunt irigate. (…). Am lucrat ca si director general al Agentiei Nationale de Imbunatatiri Funciare pe tot ceea ce inseamna sistem de irigatii in Romania si imi aduc aminte ca in 2014 in Romania se irigau undeva la 180.000 de hectare.
In 2015 s-a plecat cu acel plan ambitios de reabilitare a peste 2 milioane de hectare de irigatii in Romania, cu sprijin de la bugetul de stat de 1,5 miliarde de euro, investitii practic in infrastructura principala de irigatii.
Bineinteles, complementar, prin proiectele pe fonduri europene, am suplimentat pentru infrastructura secundara de irigatii, sprijin direct catre fermier, astfel incat sa poata reabilita aceasta infrastructura secundara de irigatii si sa-si achizitioneze acele echipamente, ca sa inchidem acest ciclu: infrastructura principala, infrastructura secundara si echipamente ca apa sa ajunga la planta”, a adaugat seful MADR.
Romania a obtinut anul trecut o productie de grau de 9,635 milioane de tone, de pe o suprafata de 2,208 milioane hectare, in timp ce productia de porumb boabe a fost de 8,522 milioane de tone de pe 2,373 milioane hectare, conform datelor Institutului National de Statistica.