Ministrul Agriculturii: vom avea o banca de gene pentru a realiza culturi din samanta proprie

Facebook
Twitter

Ministrul agriculturii, Petre Daea, a declarat recent ca anul viitor tara noastra va avea o banca de gene pentru legumicultura, floricultura, plante medicinale si aromatice, pentru a realiza culturi din samanta proprie, informeaza Agerpres.

„Este o preocupare a intregului guvern pentru acest obiectiv extrem de important in cercetarea tarii, care, practic, isi propune realizarea semintelor necesare pentru a realiza culturi din samanta proprie”, a declarat Daea.

Ministrul agriculturii a spus ca „a fost creat cadrul juridic pentru realizarea bancii de gene la Statiunea de cercetare legumicola din Buzau”.

„Hotararea de guvern a fost aprobata, am creat cadrul juridic ca sa putem sa le acordam sume importante de la bugetul statului pentru teme de cercetare majore. Avem in vedere ca la Buzau, cu fonduri europene si cu contributia guvernamentala, sa realizam banca de gene pentru legumicultura, pentru floricultura, pentru plante medicinale si aromatice”, a afirmat Daea.

Ministrul agriculturii sustine ca „sunt pasi facuti pana acum, vor fi si altii, in asa fel incat anul viitor sa ne gaseasca cu o structura functionala si sa dezvoltam cercetarea in domeniu, astfel incat Romania sa nu fie dependenta de semintele din import”.

Soiurile gustoase de tomate, care se regaseau pe campurile romanesti in urma cu 50-60 de ani, sunt pastrate cu deosebita grija, intr-un colt al Moldovei. Banca de Resurse Genetice Vegetale Suceava este singura institutie de acest tip din tara care si-a propus sa salveze legumele romanesti, oferind totodata celor interesati posibilitatea de a achizitiona, in cantitati mici, seminte din soiurile celebre de altadata.

Cea mai numeroasa colectie din cadrul Bancii de Resurse Genetice Vegetale este cea de seminte, care insumeaza nu mai putin 17 469 de probe, acoperind 431 de specii vegetale. Colectiile „in vitro” si cea de camp cuprind 90 genotipuri locale de cartof, respectiv 350 de varietati apartinand speciilor: Solanum tuberosum L.(cartof), Allium cepa L. (ceapa) si Allium sativum L. (usturoi), provenite din expeditiile de colectare organizate de Banca.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE