Ministrul Agriculturii: urmarim cu ingrijorare fenomenele meteo extreme asupra culturilor agricole

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat ca urmareste „cu ingrijorare” fenomenele meteo din ultimele zile, insa precizeaza ca este momentan prematur sa se realizeze estimari in ceea ce priveste pagubele produse culturilor agricole din cauza temperaturilor scazute, informeaza Agerpres.

„Urmarim cu ingrijorare si preocupare fenomenele meteo din ultimele zile. Ne bucura faptul ca ploile au cuprins toata tara pentru ca solul si plantele au nevoie de apa, dar ne intristeaza aceste fenomene extreme. Urmarim evolutia si pe urma vom face determinari in camp si vedem gradul de afectare. Este prematur sa facem estimari pe productii. Abia dupa ce vor trece aceste fenomene se iau probe din teren, se analizeaza, se vede gradul de afectare si efectul la nivelul tarii. Din pacate, agricultorii tarii romanesti intotdeauna lucreaza sub zodia riscurilor”, a declarat Petre Daea, pentru sursa citata.

Laurentiu Baciu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), a explicat de asemenea ca este momentan prematur sa se faca estimari privind pagubele, acest lucru putand fi realizat de-abia de saptamana viitoare.

„Nu putem avea estimari deocamdata, abia se produce fenomenul. In Moldova este totul alb, ninge de azi-noapte, iar culturile sunt sub zapada. Nu stiu deocamdata ce se va intampla. Daca nu ar fi temperaturi negative si ar ramane pe plus, cred ca nu ar fi nicio problema pentru ca zapada se topeste la 1 — 2 grade Celsius. Din pacate, se anunta ca din aceasta noapte si pana duminica temperaturile vor scadea sub zero grade, iar la minus doua grade, de exemplu, cu apa si zapada pe plante, mai ales la cele mici, la floarea soarelui si la rapita, nu stiu daca le-ar face bine”, a declarat, pentru Agerpres, Laurentiu Baciu.

Potrivit acestuia, floarea soarelui, rapita, pomii fructiferi si viile au cel mai mult de suferit din cauza temperaturilor negative din aceasta perioada.

Conform ANM, in perioada 20 – 26 aprilie va predomina o vreme in general mai rece decat in mod obisnuit, la nivelul intregii tari.

Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre -5…12°C, in cea mai mare parte a teritoriului, abaterile termice negative fiind de 1…11°C.
Temperatura maxima a aerului se va incadra intre 1…17°C, in aproape toate regiunile agricole. Temperatura minima a aerului va fi cuprinsa intre -10…6°C, in majoritatea zonelor de cultura, cele mai scazute valori fiind posibile in nordul si centrul tarii, unde vor fi conditii de producere a brumei si inghetului la suprafata solului. Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 5 cm se va incadra intre 3…13°C, indeosebi in zonele de campie, optima atat pentru parcurgerea primelor faze de vegetatie (germinare, rasarire) la culturile semanate pana in prezent, cat si pentru continuarea insamantarilor de primavara.

Se intrevad precipitatii predominant sub forma de ploaie in aproape toate regiunile agricole, dar si mixte (ploaie, lapovita si ninsoare) local in nordul, centrul si nord-estul tarii, acestea fiind insotite de intensificari temporare ale vantului. De asemenea, cantitatile de apa prognozate pot depasi 20-25 l/mp si izolat, 30-40 l/mp.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE