Ministrul Agriculturii: Un fermier adevarat nu asteapta neaparat subventiile

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Cei mai afectati de intarzierea subventiilor sunt fermieri mari, care detin de la cateva sute de hectare in sus, deoarece acestia au avut inputuri, precum si credite substantiale, este de parere ministrul Agriculturii, Achim Irimescu. Mai mult decat atat, in opinia sefului MADR, un fermier adevarat nu se bazeaza in proportie de 100% pe subventii.

„85% din cei 880.000 de fermieri autorizati la plata au pana in 5 hectare. Daca inmultim cu 165 de euro pe hectar, vedem ca primesc mai putin de 900 de euro pe toata exploatatia. Cei mai multi, cam 54 %, sunt cu 1 hectar. Bineinteles, eu imi doresc ca banii sa ajunga cat mai rapid la toti fermierii, indiferent de suprafetele pe care le lucreaza. Cei mai afectati sunt fermierii cu ferme mari, adica cei cateva mii, care detin de la cateva sute de hectare in sus, pentru ca ei avut de cumparat inputuri substantiale si au avut credite, insa fermierul adevarat nu este neaparat in asteptarea acestor bani, dar sunt de acord ca este un venit important si trebuie sa intre mai rapid banii in cont”, a declarat Achim Irimescu, la Realitatea TV.

De asemenea, seful MADR a mai spus ca in unele cazuri punctuale au existat intarzieri cauzate mai degraba de institutiile bancare si nu de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA).

„Va pot da un caz concret. E vorba de un fermier mare, nu-i dau numele, care a avut ordinul de plata emis in 24 mai si tocmai pe 31 mai a primit banii. Sunt intarzieri pe care nu ni le explicam. APIA, in momentul in care a emis un ordin de plata, e clar ca in ziua respectiva banii ajung in Trezorerie, iar de la Trezorerie banii se duc in 1-2 zile la banca. De la banca, la dumneavoastra. Nu inteleg aceste intarzieri”, a mai spus Irimescu.

Totodata, ministrul Agriculturii a precizat ca in prezent peste 788.000 de fermieri au primit deja mai mult de miliard de euro din platile europene de peste 1,6 miliarde de euro, urmand sa intre la plata in zilele urmatoare fermierii mari.

„Avem circa 880.000 de cereri de plata pentru Campania 2015. Pana in acest moment au fost platiti 780.000 de fermieri. Ca suma, din 1,6 miliarde de euro, avem la zi 1 miliarde de euro si ceva platit din plati directe. Vorbim de 255 de milioane de euro care s-au platit in noiembrie ca avans, iar de la 8 aprilie si pana in prezent diferenta. Exista doua categorii de fermieri care nu si-au primit banii. In primul rand e vorba de fermierii mari, care sunt controlati an de an, si nu mi se pare corect, trebuie sa rezolvam aceasta problema. Au existat erori la control Insa, in zilele urmatoare vom autoriza la plata 300 de milioane de euro. A doua categorie e cea a crescatorilor de animale. Am considerat ca trebuie sa dam drumul in primul rand la platile pe suprafata”, a declarat Achim Irimescu, la Realitatea TV.

Conform unui comunicat din data de 9 iunie 2016, APIA informeaza ca a autorizat la plata pana in prezent circa 790.000 de fermieri, suma virata in conturile acestora pentru subventiile aferente Campaniei 2015 fiind de 1,2 miliarde de euro, in doua luni de la debutul platilor.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE