septembrie 30, 2020

Ministrul Agriculturii: Statul nu poate să despăgubească la infinit

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a subliniat importanța fondurilor mutuale pentru agricultori, arătând că statul nu poate să acorde despăgubiri la nesfârșit.

Seceta din ultimele luni, combinată cu temperaturile nefiresc de ridicate pentru acea perioadă, urmate de viscol puternic, ninsori abundente și scăderea bruscă a temperaturilor riscau să pună în pericol culturile de toamnă – grâul, rapița, precum și rodul viilor și al livezilor. Însă, vremea s-a răcit treptat, iar zăpada care a căzut în ultimele zile constituie un strat protector pentru grâu și rapiță. Dacă nu ar fin ins, fermierii ar fi putut înregistra pierderi masive din cauza gerului, iar statul nu i-ar mai fi putut despăgubi.

„Și acum doi ani au existat astfel de calamităţi, au fost distruse solarele. Atunci am intervenit cu un ajutor de minimis. Acum am venit cu instrumente moderne, pentru că statul nu poate să despăgubească la infinit, ci trebuie să venim cu instrumente moderne de coparticipare a producătorilor agricoli la ceea ce înseamnă Fondul Mutual. Fiind membri ai Fondului Mutual vor fi despăgubiţi an de an prin contribuţie proprie, prin fonduri europene şi prin contribuţia la bugetul de stat pentru eventualele pierderi de venit cauzate de diverse calamităţi”, a declarat Daniel Constantin, pentru Mediafax.

Ministrul a precizat că au fost probleme pe zona de pomicultură și pe zona de sere, dar că zăpada “a venit la timpul potrivit”.

“În această perioadă cred că producătorii agricoli au avut beneficii, pentru că m-am uitat şi de câteva zile urmăresc hărţile, stratul de zăpadă. La nivel naţional existau două pericole, pe de o parte lipsa de umiditate, care începe să se resimtă pentru că într-adevăr am avut rezerve de umiditate în sol din lunile septembrie, octombrie, dar începea să dispară. A venit această zăpadă la timpul potrivit pentru acest motiv. Al doilea pericol pe care îl aveam era legat de posibil îngheţ, care iată se preconizează a veni în perioada următoare. Dacă nu aveam zăpadă, plantele erau expuse şi riscam producţia”, a subliniat Daniel Constantin.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE