Ministrul Agriculturii: se mareste sprijinul pentru instalarea tinerilor fermieri. Cum poate fi accesata finantarea?

Facebook
Twitter

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a anuntat ca sprijinul alocat tinerilor fermieri urmeaza sa fie majorat, cu scopul de incurajare a noii generatii spre inceperea unei activitati in agricultura.

Astfel, pentru infiintarea unor ferme de mici dimensiuni, tinerii agricultori vor primi un sprijin de 60.000 de euro, fata de cei 40.000 de euro initiali, iar pentru exploatatiile de dimensiuni mari, finantarea va fi de 70.000 de euro, marita de la 50.000 de euro.

„Am pastrat o suma frumoasa pentru tinerii fermieri, am crescut si cuantumurile, de la 40.000 de euro/fermier la 60.000 de euro, de la 50.000 de euro la 70.000 de euro. Practic, acolo discutam de o masura forfetara, este un start-up. O sa incercam sa monitorizam mai atent si sa urmarim mai atent beneficiarii acestei masuri, sa-i ajutam sa nu greseasca si-n anii urmatori sa acceseze si alte masuri, sa ramana in domeniu daca tot s-a intamplat acest lucru”, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Oros, postul la Agro TV.

SCOPUL investitiilor sprijinite in cadrul acestei submasuri este de sprijinire a stabilirii pentru prima data a tinerilor fermieri ca sefi/ conducatori unici ai unei exploatatii agricole.

OBIECTIVE:

  • Cresterea numarului de tineri fermieri care incep pentru prima data o activitate agricola ca sefi/conducatori de exploatatie, fiind incurajati sa devina competitivi, sa se asocieze, sa participe la lanturile alimentare integrate;
  • Imbunatatirea managementului, cresterea competitivitatii sectorului agricol si sprijinirea procesului de modernizare si conformitate cu cerintele pentru protectia mediului, igiena si bunastarea animalelor si siguranta la locul de munca;
  • Crearea posibilitatii tinerilor fermieri rezidenti, cu un minim de cunostinte de baza, in vederea instalarii ca sefi/ conducatori ai exploatatiei agricole.
  • Incurajarea tinerilor si a familiilor din mediul rural de a se stabili in mediul rural, ceea ce va crea un efect pozitiv asupra economiei nationale in general.

BENEFICIARII:

  • Tinerii fermieri in conformitate cu definitia prevazuta la art. 2 din R(UE) nr. 1305/2013, care se instaleaza ca unic sef al exploatatiei agricole
  • Persoanele juridice in care un tanar fermier in sensul art. 2 din R(UE) nr. 1305/2013 care se instaleaza impreuna cu alti tineri fermieri si care exercita un control efectiv pe termen lung in ceea ce priveste deciziile referitoare la gestionare, beneficii si riscuri financiare in cadrul exploatatiei respective

SPRIJINUL NERAMBURSABIL:

  • va fi acordat sub forma de prima in doua transe, astfel:

–  75% din cuantumul sprijinului la primirea deciziei de finantare

–  25% din cuantumul sprijinului in maximum trei ani de la primirea deciziei de finantare.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE