Ministrul Agriculturii: plafonarea preturilor la alimentele de baza se poate prelungi. Mielul poate fi pe lista

Facebook
Twitter

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anuntat ca plafonarea preturilor la alimentele de baza s-ar putea prelungi si dupa 31 ianuarie 2024. Vor aparea si noi produse pe lista, iar “mielul” ar putea fi inclus.

„Imi doresc ca familiile cu venituri mici si medii din Romania sa poata cumpara alimentele de baza cu adaos comercial redus, pentru ca sa fim foarte sinceri, indicele pretului de consum lunar arata ca acele alimente care au fost transpuse prin acea ordonanta au o scadere semnificativa in anul 2023, pana la 28% fata de anul 2022, unde preturile erau cu plus 18%.

Normal ca ne dorim acest lucru, ne dorim pentru ca 50% dintre romani consuma alimentele care sunt prevazute in acea ordonanta”, a precizat Florin Barbu.

Citeste si: Fonduri pentru procesatorii romani. Finantari de 1 miliard de euro

Intrebat daca mielul ar putea fi introdus pe lista produselor cu adaos comercial redus avand in vedere Sarbatorile Pascale, seful MADR a transmis ca va decide acest lucru numai dupa ce va avea un dialog cu retailerii si procesatorii, insa a recunoscut ca este o propunere buna.

„Intotdeauna am avut un dialog atat cu retailerii, cat si cu procesatorii. Discutiile le vom avea impreuna si impreuna vom decide acest lucru. (…)

Deci lucrurile sunt foarte clare si asa cum v-am spus si in decembrie, in preajma sarbatorilor, cand am introdus anumite alimente, este o sugestie buna sa introducem si mielul in lista produselor cu adaos comercial limitat.

Va multumesc pentru propunere si o sa o iau in calcul (…) Tot timpul se consuma miel in Romania si vreau sa va spun ca Romania detine 17% din consumul in Uniunea Europeana la carnea de oaie si 70% in toate celelalte state. Toate vin de pe teritoriul Romaniei si de la fermierii romani din sectorul ovin”, a subliniat Barbu.

Discutiile cu reprezentantii comerciantilor si procesatorilor pentru a analiza rezultatele masurii de plafonare a adaosului comercial la alimentele de baza trebuiau sa aiba loc luni, dupa intalnirea cu asociatiile din sectorul vegetal, insa prelungirea negocierilor au determinat amanarea acestora pentru miercuri dimineata.

Ordonanta de Urgenta nr. 67/2023 privind instituirea unei masuri cu caracter temporar de combatere a cresterii excesive a preturilor la unele produse agricole si alimentare a intrat in vigoare pe 1 august 2023 si viza 14 grupe de produse alimentare: painea, laptele de vaca proaspat, branza telemea de vaca vrac, iaurt simplu din lapte de vaca, faina alba de grau, malai, oua, ulei de floarea soarelui, carne proaspata de pui, carne proaspata de porc, legume proaspete vrac, fructe proaspete vrac, cartofi proaspeti albi vrac, zahar alb tos.

La finele lunii octombrie, Guvernul a aprobat prelungirea cu 90 de zile a masurii de limitare a adaosului comercial la unele alimente, incluzand si noi produse in aceasta lista.

Lista produselor cu adaos comercial plafonat a fost extinsa cu: orez – bob rotund, cozonac, bulion de rosii, smantana 12% grasime, margarina, drojdie, pere, usturoi si carne tocata.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE