Ministrul Agriculturii: pesta porcina africana produce pagube uriase economiei. Pe cine acuza oficialul?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat ca pesta porcina africana produce pagube semnificative economiei romanesti si ca deficitul balantei comerciale la carnea de porc este unul extrem de mare.

„(…)620 de milioane de euro este deficitul balantei comerciale la carnea de porc si 500 de milioane de lei sunt despagubirile anuale, in tara se produce doar 25% din carnea de porc consumata. Din cele 3,6 milioane locuri de cazare pentru porcii la ingrasat, doar 900.000 sunt ocupate, restul sunt in ferme falimentate”, a precizat Adrian Oros.

Legat de ordinul care prevede limitarea la 5 a numarului de porci ce pot fi crescuti intr-o gospodarie, seful MADR a precizat ca acesta a fost lasat de fostul ministrul al Agriculturii, Petre Daea.

„Celebrul ordin despre care vorbiti este lasat de domnul Daea. Domnul Daea a spus ca doar 5 porci se cresc in gospodarie. Si acum este in vigoare Ordinul 538/2019 emis de domnul Daea. Aceasta Ordonanta de Urgenta despre care faceti vorbire vine sa aprobe un Plan de masuri de urgenta pentru supravegherea, prevenirea si controlul pestei porcine africane in Romania si pentru modificarea Legii vanatorii si a protectiei fondului cinegetic nr. 407/2006. Este un act normativ care sa statueze toate masurile necesare pentru eradicarea si combaterea PPA si relansarea cresterii porcului in Romania. Harta Romaniei a ramas in continuare rosie, iar pericolul este sa avem restrictii la export nu doar la porc si carne de porc ci si la alte produse agroalimentare daca nu reusim sa stapanim aceasta boala, sau cel putin sa o localizam”, a precizat Oros.

Seful MADR sustine ca nici un crescator de animale care respecta regulile minime de biosecuritate nu va avea de suferit in urma implementarii acestui ordin, care trebuie respectat inclusiv de samsari, cei care sunt vinovati, in opinia sa, de raspandirea PPA pe teritoriul Romaniei.

„Nici un crescator de animale mic sau mare, care creste porc pentru consum sau pentru comercializare, si care respecta regulile minime pentru controlul si combaterea PPA nu va avea de suferit. Cu siguranta samsarii, prietenii dumneavoastra, vor trebui si ei sa respecte regulile, pentru ca regulile, nu-i asa, sunt pentru toti”, a subliniat Adrian Oros.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE