Ministrul Agriculturii, in control la centrele judetene APIA

Facebook
Twitter

In data de 29 ianuarie 2017, domnul Petre Daea, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a avut o intalnire de lucru in judetele Alba si Sibiu, la centrele judetene ale Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura. Alaturi de ministrul Agriculturii s-au aflat directorul general adjunct al APIA, care are in coordonare activitatea de control pe teren, directorii executivi ai centrelor judetene, dar si functionarii cu atributii de control pe teren.

Scopul acestei intalniri a fost acela de a vedea la fata locului modalitatea in care se desfasoara controlul clasic pe teren in judetele in care suprafata esantionata la controlul pe teren este foarte mare, iar conditiile de verificare sunt mai dificile, dar si de a afla stadiul efectuarii platilor catre fermieri si alte activitati curente desfasurate in aceasta perioada la nivelul APIA.

In cadrul intalnirilor de lucru organizate in aceste judete, domnul ministru a analizat impreuna cu reprezentantii agentiei de la nivel central si judetean stadiul actual in care se afla controlul pe teren, fiindu-i prezentata punctual situatia privind numarul parcelelor controlate, numarul parcelelor ramase de controlat, precum si dificultatile intampinate de catre echipele APIA aflate pe teren.

Totodata, ministrul Petre Daea a solicitat conducerii APIA o analiza atenta a incarcarii la nivelul fiecarui centru judetean, pentru o distribuire echitabila a numarului de functionari cu atributii de control pe teren in raport cu suprafata si conditiile de control la fata locului.

De asemenea, pentru buna desfasurare a controalelor si pentru finalizarea acestora la termenele stabilite, ministrul Petre Daea, impreuna cu conducerea APIA, a dispus detasarea mai multor echipe de control in judetele cu un numar foarte mare de dosare esantionate pentru verificare.

Pentru a veni in sprijinul centrelor judetene APIA cu o incarcatura mare a esantioanelor de control si a rezolva la timp intarzierile privind platile s-au detasat de la alte centre judetene 262 specialisti cu atributii de control pe teren, ce au fost repartizati in 131 echipe, formate din cate doi oameni.

Astfel, centrele judetene APIA care au primit un sprijin consistent sunt: centrul judetean APIA Alba unde a fost detasat un numar de 50 de specialisti, centrul judetean APIA Hunedoara unde au fost detasati 38 de specialisti, centrul judetean APIA Caras Severin cu 26 de specialisti, centrul judetean APIA Bistrita Nasaud tot cu 26 de specialisti, centrul judetean APIA Bihor cu 12 specialisti, centrul judetean APIA Mehedinti cu 8 specialisti, centrul judetean APIA Mures cu 24 specialisti, iar la centrul judetean APIA Dolj au fost detasate 18 persoane.

In scopul realizarii obiectivelor din Programul de Guvernare, respectiv finalizarea acordarii tuturor subventiilor aferente Campaniei 2016, subventii a caror plata finala depinde de finalizarea tuturor controalelor pe teren, ministrul Petre Daea are in vedere o monitorizare atenta a actiunilor desfasurate in teritoriu.

De asemenea, ministrul Petre Daea a subliniat ca asigura intregul personal al APIA de tot sprijinul sau si al conducerii Ministerului in realizarea obiectivelor propuse.

Va reamintim ca Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, institutie aflata in subordinea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, desfasoara in aceasta perioada o ampla activitate de control pe teren la fermierii care au depus cererea unica de plata –Campania 2016.

Controlul teren se realizeaza pentru toti fermierii care au fost selectati in esantionul de control, selectie realizata in sistemul informatic al Agentiei, pe baza unor factori de risc, in conformitate cu prevederile legislatiei europene in vigoare.

Scopul controalelor pe teren este de a verifica conditiile de acordare a sprijinului financiar. Pentru realizarea obiectivelor de control, inspectorii de teren verifica fiecare parcela solicitata pentru sprijin direct, ce presupune verificarea indeplinirii conditiilor de eligibilitate, verificarea clauzei de “fermier activ”, conformitatea cu suprafata minima a parcelei agricole, conditiile stabilite pentru a asigura faptul ca parcelele declarate sunt intr-adevar parcelele pentru care fermierul este indreptatit sa solicite sprijin, cat si declararea tuturor parcelelor.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE