Ministrul Agriculturii: Fermierii se feresc sa apeleze la Fondul de Garantare din cauza comisioanelor mari

Facebook
Twitter

Fermierii romani sunt reticenti in a apela la Fondul de Garantare, in principal din cauza comisioanelor de 3,80%, a anuntat de curand ministrul Agriculturii, Achim Irimescu. Potrivit acestuia, Romania ar trebui sa realizeze in perioada urmatoare un fond de creditare, care sa vina in sprijinul agricultorilor, cat mai ales beneficiarilor PNDR.

„In conformitate cu legislatia europeana, Romania a creat un fond de garantare, numai ca din pacate nu am creat si un fond de creditare. In legislatia europeana este prevazuta posibilitatea de a infiinta un fond de creditare al agriculturii. Acest lucru ne-ar ajuta foarte mult avand in vedere numarul mare de dezangajari pe vechiul PNDR care au avut drept cauza lipsa de cofinantare. Facem analize pentru a stabili acest fond de creditare”, a declarat Achim Irimescu, in cadrul unei conferinte.

Seful MADR a precizat de asemenea ca fermierii sunt reticenti sa apeleze la Fondul de Garantare din cauza comisioanelor mari.

„Sigur, dobanzile s-au mai redus la banci. Avem insa o problema. De exemplu, la fondul de garantare exista un comision de 3,80%, care este foarte mare. Producatorii si eneficiarii PNDR nu vor apela la aceasta garantare, in aceste conditii”, a mai spus seful MADR.

Numai in doua trimestre, fermierii romani au fost nevoiti sa rezilieze, din cauza lipsei cofinantarii, proiecte europene in valoare de peste 800 de milioane de euro, din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2007-2013.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE