Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, recunoaste ca exista o serie de intarzieri privind plata subventiilor care nu au legatura cu modul de functionare a Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA). In acest sens, seful MADR a oferit exemplul unui fermier care desi i s-a emis un ordin de plata pe data de 24 mai, acesta a primit banii tocmai pe 31 mai.
„Au existat mai multe probleme privind plata intarziata a subventiilor. Va pot da un caz concret. E vorba de un fermier mare, nu-i dau numele, care a avut ordinul de plata emis in 24 mai si tocmai pe 31 mai a primit banii. Sunt intarzieri pe care nu ni le explicam. APIA, in momentul in care a emis un ordin de plata, e clar ca in ziua respectiva banii ajung in Trezorerie, iar de la Trezorerie banii se duc in 1-2 zile la banca. De la banca, la dumneavoastra. Nu inteleg aceste intarzieri, interesul bancilor e sa plateasca cat mai rapid subventiile catre dumneavoastra”, a declarat Achim Irimescu, la protestul fermierilor de saptamana trecuta.
Ministrul Agriculturii a mai precizat ca din aceasta saptamana vor intra la plata si o buna parte din fermierii care au fost inclusi in esantionul de control. „Vorbim de o suprafata de circa 2 milioane de hectare in control”, a mai spus Achim Irimescu.
Pe de alta parte, ministrul Agriculturii le-a promis crescatorilor de animale ca vor beneficia in acest an de subventii mai mari.
„Cei care primesc fonduri pentru animale, vestea buna este ca vor fi sume foarte mari. De exemplu, pot sa depaseasca o mie de euro la vaca de carne, pot sa depaseasca 800 de euro la vaca de lapte. De saptamana viitoare incepe si la ovine. Subventia totala este de zece euro pe cap de oaie, la ovine. Nu sunt foarte multumit. raportul intre bovine si ovine e 1 la 6 si ar trebui sa regasim si la subventie o suma mai buna”, a mai declarat seful MADR.
Conform unui comunicat din data de 9 iunie 2016, APIA informeaza ca a autorizat la plata pana in prezent circa 790.000 de fermieri, suma virata in conturile acestora pentru subventiile aferente Campaniei 2015 fiind de 1,2 miliarde de euro, in doua luni de la debutul platilor.
Numarul total de beneficiari autorizati la plata pe toate tipurile de fonduri — Fondul European de Garantare Agricola (FEGA), Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (FEADR) si Bugetul National— incepand cu data de 8 aprilie 2016 si pana in prezent este de 786.512. Suma totala autorizata la plata pentru cererile unice de plata depuse de fermieri in Campania 2015 este de 1,219 miliarde euro.
Astfel, din suma totala, au fost platite 966,67 milioane euro din FEGA, respectiv 255,44 milioane euro plati in avans (efectuate in luna noiembrie 2015) si 711,23 milioane euro plati regulare, iar din FEADR plus cofinantare de la bugetul national — 162,25 milioane euro pentru Masura 13—’Plati pentru zone care se confrunta cu constrangeri naturale sau cu alte constrangeri specifice’— din PNDR 2014-2020. Din bugetul national platile au depasit 90,98 milioane euro pentru Ajutorul National Tranzitoriu in Sectorul Vegetal (ANT1).