Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat ca pana in acest moment APIA a transferat in conturile agricultorilor romani suma de 134 de milioane de euro, reprezentand subventiile aferente campaniei 2015, potrivit unui comunicat MADR.

„Pana acum, au fost transferate in conturile agricultorilor 134 de milioane de euro. Am reușit sa acceleram procesul, tinand cont ca in 8 aprilie erau platite 13 milioane euro. Am gasit intelegere și la ministrul Finantelor și pe langa cele 800 de milioane euro din fondul de privatizare, s-au gasit resursele necesare pentru acoperirea completa a celor 1,3 miliarde euro care vor fi platiti, pentru ca rambursarea de la Comisia Europeana se face dupa doua luni. Cu sprijinul doamnei ministru Anca Dragu am reușit sa rezolvam și aceasta problema delicata”, a afirmat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, in cadrul unui congres dedicat industriei carnii din Romania organizat de publicatia „Revista carnii”.

Luni, 11 aprilie, directorul APIA, Ioan Merca, a anuntat ca au fost autorizate la plata 613.692 cereri unice in suma totala de 200 milioane euro pentru urmatoarele scheme:

  • Schema de plata unica pe suprafata in cuantum de 79,73 euro/ha;
  • Plata redistributiva: primul interval: 1 – 5 ha inclusiv in cuantum de 5,00 euro/ha; al doilea interval peste 5 ha si pana la 30 ha inclusiv in cuantum de 51,07 euro/ha.
  • Plata pentru tinerii fermieri in cuantum de 19,93 euro/ha;
  • Plata pentru micii fermieri in cuantum de maxim 1250 euro;
  • ANT 1 (Schema de ajutoare nationale tranzitorii pentru culturi pe teren arabil, decuplata de productie) in cuantum de 19,19 euro/ha.

Totodata, plata pentru inverzire urmeaza sa fie operata de APIA in cel mai scurt timp. „Inverzirea si Masura 13 sunt urmatoarele plati pe care le vom face”, a declarat Nicolae Horumba, directorul general adjunct al APIA.

Platile se efectueaza in lei, la cursul de schimb stabilit de catre Banca Centrala Europeana in data de 30 septembrie 2015 si publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C, nr. 323 din 01 octombrie 2015, respectiv 4,4176 lei pentru un euro.