Ministrul Agriculturii anunta stadiul platii subventiilor

Facebook
Twitter

Ministrul Agriculturii a anuntat de curand ca fermieri romani si-au primit la timp subventiile anul acesta, in primul rand datorita obligativitatii ca agricultorii sa depuna cererea de plata pana la 15 mai. Conform sefului MADR, valoarea totala a platilor este de 2,765 miliarde de euro, informeaza Agerpres.

„Primul obiectiv pe care l-am avut in programul de guvernare privind agricultura si pe care l-am prezentat la inceputul anului, cu ocazia audierilor in comisie, a fost, este si va ramane acordarea in timp util a subventiilor. Suma totala este de 2,765 miliarde euro, care au fost acordati fermierilor, sume care au venit pe cele trei canale de subventionare: din FEGA (Fondul European de Garantare Agricola — n.r.) — 1,681 de miliarde, din FEADR (Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Regionala — n.r.) — 508 milioane de euro, din bugetul national — 297 milioane de euro si alte masuri de piata si comert exterior — 276,3 milioane de euro. A fost pentru prima data cand s-au dat subventiile la timp tuturor fermierilor”, a afirmat Daea.

Acesta a explicat ca acest lucru a fost posibil datorita ordinului pe care l-a dat la inceputul lunii februarie, potrivit caruia toti fermierii au fost nevoiti sa depuna cererile in perioada 1 martie — 15 mai.

„Pana pe data de 15 mai, in Romania in acest an s-au depus toate cererile. Nu am avut un fermier care sa ramana in afara evidentei. Mai mult, au fost depuse si cereri care au marit suprafata cu drept de subventie cu 214.000 de hectare. De la 1 iunie la 1 iulie s-a instituit prin ordin obligativitatea de a face controlul administrativ, de a stabilit esantioanele si a transmite la judete esantioanele respective. Aceasta pentru a da posibilitatea ca executarea controlului pe teren sa se faca de la 1 iulie la 1 octombrie”, a adaugat ministrul.

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a informa recent ca suma totala autorizata la plata, reprezentand avans aferent Campaniei 2017, este de 875,25 milioane euro pentru un numar de 727.214 fermieri care au depus Cerere unica de plata.

Conform APIA, 604,73 milioane euro s-au autorizat la plata din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA), iar diferenta de 270,52 milioane euro din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) si cofinantare de la Bugetul National.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE