Submasura ,,Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici’’ ofera un fond nerambursabil de 15.000 euro, detinatorilor unor ferme de subzistenta. Aceasta submasura are ca scop imbunatatirea managementului exploatatiei agricole de mici dimensiuni si cresterea orientarii catre piata si a veniturilor exploatatilor agricole de mici dimensiuni.
Persoanele care doresc sa beneficieze de aceasta subventie trebuie sa aiba in proprietate o exploatatie agricola care se poate incadra in categoria de ,,ferma mica’’ dar si sa detina una din urmatoarele forme de organizare:
– Persoana fizica inregistrata si autorizata in conformitate cu prevederile OUG nr. 44/ 2008, ,,privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale’’. Persoana poate avea statutul de persoana fizica autorizata, de intreprinzator titular al unei intreprinderi individuale sau de membru al unei asociatii familiale.
– Societate cu raspundere limitata cu asociat unic majoritar (majoritate de 50%+1) create conform Legii nr. 31/ 1990 privind societatile comerciale. In aceasta societate, beneficiarul trebuie sa aiba statutul de asociat unic care are si calitatea de administrator al societatii sau asociat majoritar (majoritate 50%+1) iar actionarul majoritar trebuie sa aiba si calitatea de administrator in cadrul societatii.
Ferme eligibile pentru accesarea subventiei
Pentru a accesa aceasta subventie, beneficiarii trebuie sa detina o exploatatie agricola care se incadreaza in categoria microintreprinderilor si intreprinderilor mici sau sa aiba in proprietate o exploatatie agricola cu dimensiunea economica intre 4.000 – 11.999 de euro, valoare de productie standard.
Calculul dimensiunii economice a fermei se va efectua ,,pe baza inregistrarilor in nume propriu din ultima perioada (campanie) de depunere (inregistrare/ actualizare) a cererii unice de plata pe suprafata in IACS (…)efectuata inainte cu cel mult 30 de zile fata de data depunerii Cererii de finantare’’.
De asemenea, beneficiarii care doresc accesarea subventiei vor trebui sa ,, sa aiba exploatatia agricola inregistrata, conform prevederilor legislative nationale, cu cel putin 24 de luni inainte de solicitarea sprijinului’’.
Criteriile de selectie ale proiectului pe baza de ,,scoring’’
Eligibilitatea beneficiarilor pentru aceasta submasura este de asemenea stabilita printr-un punctaj, iar in cazul de fata pragul minim este de 15 puncte. Persoanele care nu ating acest prag, nu vor putea beneficia de finantare insa vor putea depune inca o data cererea de finantare, in luna aferenta pragului de calitate in care se incadreaza.
In functie de nivelul de educatie/calificare in domeniul agricol, beneficiarul primeste un numar de puncte pentru gradul sau de calificare in domeniul agricol, agro-alimentar, veterinar sau de economie agrara. Astfel, beneficiarii care prezinta o diploma de studii superioare in unul din aceste domenii va primi 20 de puncte, cei care au studii medii vor primi 15 puncte, cei care au urmat un curs de calificare in aceste domenii vor fi notati cu 10 puncte iar cei care au absolvit un curs de initiere vor primi 5 puncte.
Punctajul vizeaza si sectorul agricol in care se va desfasura activitatea (zootehnic sau vegetal) dar si zona in care se va desfasura activitatea (zona de potential mediu sau zona de potential ridicat).