Ministerul de Finante reduce cota TVA pentru 42 de lucrari agricole

Facebook
Twitter

Ministerul Finantelor si MADR au lansat un proiect de ordin prin care supun dezbaterii publice reducerea cotei TVA la 9%, pentru 42 de servicii si lucrari agricole, in special legate de livrarea ingrasamintelor, pesticidelor, semintelor si altor produse agricole destinate insamantarii si plantarii.

Daca prezentul ordin va fi adoptat, o serie de lucrari efectuate in agricultura vor beneficia de o reducere a cotei TVA, masura ce urmareste sa incurajeze efectuarea legala a acestor lucrari si impozitarea lor in acord cu prevederile legii.

Astfel, in ceea ce priveste intretinerea si infiintarea de exploatatii agricole, lucrarile care vor beneficia de o cota TVA redusa la 9% sunt: tratarea semintelor utilizate la infiintarea culturilor agricole cu produse de protectie a plantelor, semanat sau plantat, stropit, prafuit, erbicidat, tocat resturi vegetale, plantatul in bilioane la cartof si legume, cosit, greblat, desfundat terenul la adancimi mari pentru a favoriza cresterea radacinilor, scarificare si afanare adanca pe soluri compactate, lucrari de insilozare si depozitare a furajelor in ferme zootehnice sau supra insamanatari pe pajisti si parcelarea pajistilor.

Lucrari agricole importante beneficiaza de reducerea TVA

Dupa implementarea noii decizii, si lucrarile majore din agricultura vor avea TVA-ul redus. Astfel, lucrari ca: aratul, fertilizat, discuit, grapat, tavalugit, prasit culturi, executat sau deschis rigole in vederea modelarii solului la legume, cosit, greblat, plantat de culturi horticole –vita de vie, pomi, instalare de sisteme de protectie antigrindina si instalarea de sisteme de irigare in plantatiile viticole si pomicole vor avea o cota redusa a TVA.

Lucrarile zootehnice, TVA redus la 9%

Si fermierii care activeaza in zootehnie vor beneficia de reducerea cotei TVA pentru anumite lucrari. Dupa adoptarea masurii, vor beneficia de impozitare redusa: lucrari de insilozare si depozitare a furajelor in ferme zootehnice, lucrari specifice de evacuare a dejectiilor si de asigurare a furajelor in fermele zootehnice, tunsul oilor, sortarea, marcarea si ambalarea oualor, curatatul copitelor sau ongloanelor la animale si determinarea calitatii genetice a animalelor.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE