Mierea romaneasca, o raritate pe rafturile supermarketurilor. Care este cauza

Facebook
Twitter

Mierea de productie autohtona este tot mai greu de gasit in supermarketuri, din cauza importurilor tot mai mari la pret de dumping dar si a comisioanelor tot mai mari pe care apicultorii romani sunt nevoiti sa le suporte, relateaza Agerpres.  

Presedintele ACA, Ioan Fetea, sustine ca majorarea pretului mierii nu reprezinta o solutie, in conditiile in care „si asa mierea nu se consuma”. Un alt motiv pentru care mierea romaneasca nu se vinde este faptul ca „retailerii nu vor un produs mai scump, chiar daca este bun si de calitate”, mai explica Ioan Fetea.

Mierea romaneasca, la mare cautare in Germania

In aceste conditii, apicultorii romani sunt nevoiti sa-si trimita productia de miere catre export. Cei mai multi cumparatori de miere romaneasca, parteneri ACA provin din Germania. Acestia cumpara miere romaneasca de peste 40 de ani, insa prefera si mierea mai ieftina din China sau America de Sud, pe care o amesteca cu mierea superioara romaneasca.

„Noi avem niste parteneri in Germania cu care lucram de peste 40 de ani. Sunt firme mari, serioase. Nu au aparut in ultima perioada alti importatori mari, ci doar unii mai mici, care vor sa cumpere 2 – 4 – 5 tone de miere si este foarte dificil sa asiguram un transport rentabil pentru astfel de cantitati. Noi avem partenerii nostri cu care lucram foarte bine si care ne dau in avans fonduri, astfel incat sa putem sa putem face exportul, dar problema este legata de pret. Atata timp cat exista aceasta concurenta care vinde kilogramul de miere cu 8 lei, chiar cu 5,6 lei din Ucraina sau 1,3 – 1,5 dolari din China, aici este problema. Importatorii cumpara de la noi, o cupajeaza, ne solicita niste conditii de calitate extraordinare incat sa poata sa o amestece cu cealalta miere, care nu este chiar conforma”, sustine presedintele ACA.

Romania a exportat de trei ori mai multa miere decat a importat

Potrivit unor date MADR, Romania a importat anul trecut 3.275 de tone de miere, dar a exportat de peste trei ori mai mult, respectiv 11.326 tone de miere. Principalele tari unde a ajuns mierea romaneasca sunt Germania, Italia, Franta, Spania, Marea Britanie, Belgia, Japonia, Israel si China.

Productia de miere a Romaniei

Romania produce in fiecare an, in medie, 22.000 de tone de miere, fiind al patrulea mare producator din Europa. Efectivele de albine din tara noastra au ajuns la 1,4 milioane de familii, detinute de aproximativ 40.000 de apicultori, iar 60% dintre acestia sunt inregistrati la ACA.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE