Unul dintre sortimentele apicole ce merita sa le redescoperim este mierea de ochi, folosita in trecut pentru tratarea diverselor afectiuni oftalmologice. Pe timpuri, oamenii care se intorceau de la muncile campului, plini de colb si cu ochii inrositi, utilizau acest tip de miere pentru a-si calma simptomele.

In prezent, putini apicultori mai produc mierea de ochi, in principal din ratiuni economice. Pentru a fi obtinuta, crescatorul de albine trebuie sa lase fagurele in stup pana cand albina il capaceste si ulterior sa il extraga.

Cu toate acestea, apicultorul Ion Bodnariu, din judetul Constanta, se poate mandri ca este unul dintre putinii crescatori de albine din Romania care produce acest sortiment valoros, in cadrul stupinei sale de langa Harsova, aproape de malul Dunarii.

„Dupa cum se stie, Dobrogea este patria prafului. Pe vremuri, cand calul nu mai vedea il ungea pe ochi cu miere, il lasa 30 minute, il stergea, apoi putea sa isi continue drumul. Mierea de ochi se produce in momentul in care albina capaceste celula de fagure. Exista urmatoarea tehnologie sa spunem. Albina incepe sa inchida capacul, lasand un orificiu foarte mic, prin care inainte de a-l sigila complet, cu trompa secreta in interior o enzima antibactericida, care la analiza s-a demonstrat a fi lizozima. Aceasta enzima este secretata din glandele hipofaringiene si mandibulare ale albinei, cu rolul de a proteja mierea din celula de bacterii, ciuperci etc. Altfel spus, mierea pe care o avem noi in borcane este protejata de o alta miere, care este foarte bogata in aceasta enzima”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, apicultorul Ion Bodnariu.

Crescatorul de albine produce mierea de ochi din mierea de salcam, precum si din alte sortimente. „Singurul lucru pe care il presupune obtinerea acestui sortiment de miere este ca apicultorul sa lase fagurele in stup pana cand albina il capaceste si dupa aceea sa faca extractia. Din pacate, astazi, foarte putini apicultori mai fac asta, din considerente economice. Daca pierzi timpul lasand albina sa matureze mierea, productia bruta are de suferit”, ne-a mai spus crescatorul de albine.

Apicultorul din Constanta sustine ca pe baza studiilor clinice s-a demonstrat ca mierea de ochi are rezultate notabile in ameliorarea cearcanelor, conjunctivitelor si a eroziunilor de cornee. „Am realizat si o serie de analize pentru a vedea incarcatura enzimatica. Mi s-a confirmat ca aceasta este mult mai mare decat cea din mierea care se gaseste in celula”, explica Ion Bodnariu.

Unul dintre cele mai mari ofuri ale apicultorului constanean este faptul ca productiile de miere scad sistematic de la an la an. „Acum 20 de ani faceam intr-o singura zi 8 kg de miere de salcam. Va dati seama de unde am plecat si unde suntem astazi. Am ajuns sa ne uitam la 2-300 de grame de miere, daca o obtinem. Anul acesta a fost unul foarte capricios, cu oscilatii foarte mari intre temperatura diurna si nocturna. Nu mai stie nici copacul cum sa reactioneze”, ne-a mai declarat Ion Bodnariu.

Flacoanele de miere de ochi comercializate de apicultorul constantean au 40 de grame si sunt vandute cu 10 lei.

Apicultorul Ion Bodnariu este si autorul unui patent valoros, prin intermediul caruia confectioneaza lumanari cu fitil propolizat. Astfel, prin ardere se produce un aerosol aseptic, deosebit de benefic pentru pacientii cu afectiuni respiratorii si pulmonare.

Share on Facebook
Print Friendly