septembrie 28, 2021

Mierea cu ghimbir și ardei iute, vedetele unei mici făbricuțe din Valea Barcăului

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Fundația Agapis a reușit să obțină fonduri europene pentru a dezvolta o o minifabrică pentru miere, produse apicole și fructe uscate.

Pe Valea Barcăului se văd primele semne ale primăverii. Pentru unii dintre locuitori, anul 2014 a fost un an bun, pentru alții mai puțin bun, mai ales că rodul din stup nu a fost la fel de bogat ca altădată. Cu toate acestea, oamenii pregătesc mierea cu pricepere, an de an, pentru mesele celor care prețuiesc valorile terapeutice deosebite și delicate ale aurului dulce al României.

Apicultura este una dintre resursele importante ale județului Sălaj, iar mierea din Transilvania, preferata prințului Charles, este, probabil, cea mai bună miere din lume, datorită biodiversității de aici, așa cum susține botanistul John Akeroyd! Fundația Agapis este un deschizător de drumuri în acest domeniu, inițiind, în urmă cu 3 ani, un proiect sub formă de întreprindere socială, pornit cu ajutorul unui grant european și cu mult sprijin local. Astfel, întreprinderea S.C. Valea Barcăului S.R.L. dezvoltă brandul Sănătate dulce: o minifabrică pentru miere, produse apicole și fructe uscate, care a fost realizată în Valcău de Jos, pe Valea Barcăului. Aici se ambalează diverse sortimente de miere, polen și anumite mixuri terapeutice sau  delicatese (miere cu nucă și propolis, miere cu polen și propolis, miere cu prune uscate, miere cu cafea, cu cacao, cu chimen, cu ghimbir, cu alune, cu ardei iute, cu scorțișoară sau anason stelat), potrivit informațiilor publicate de Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală. De asemenea, la această minifabrică se usucă fructe, ce stau la baza unor combinații delicioase, după rețete tradiționale, cum ar fi prune uscate cu nuci.

Principalul obiectiv al întreprinderii sociale din Valcău de Jos este susținerea micilor producători, oferind pentru materia primă un preț cu 8-10% peste prețul pieței și impunând standarde de calitate ridicată, care să facă produsul competitiv pe orice piață internă sau externă. În acest moment, întreprinderea lucrează cu 12 furnizori locali (mici producători de miere, polen, nucă, prune) și a creat locuri de muncă în comunitate.

Tot în partea de economie socială, 50% din profit este folosit pentru dezvoltarea de noi inițiative care să stimuleze micii producători din mediul rural, iar 50% este folosit pentru educația copiilor și tinerilor defavorizați de pe Valea Barcăului (tabere, workshopuri, plantări, minicampanii educaționale și de implicare civică și antreprenorială activă).

Președintele Fundației Agapis, Alin Prunean, este implicat activ, de câțiva ani, în realizarea unui program prin care oamenii sunt învățați să facă apicultură. Mai nou, a pus bazele unui centru de colectare și ambalare a veninului și polenului de albine. Acest centru funcționează în localitatea Marca, din Sălaj. În total au fost 56 de cursanți care au absolvit, primind certificate de calificare în meseria de apicultor. Practic, oamenii au învățat să se descurce singuri!

Întâi au fost instruiți apicultorii, apoi a urmat o nouă etapă în proiect: 10 dintre ei au primit echipamente speciale pentru colectarea veninului și a polenului. Cinci dintre aceștia, care erau la începutul procesului de instruire, au primit și câte 10 familii de albine. La centrul din Marca, președintele Fundației a amenajat un spațiu dotat cu lăzi frigorifice în care apicultorii pot păstra veninul de albine colectat, înainte de a vinde în cantități mai mari produsele.

„Este important să adunăm cantități mai mari, pentru că altfel discuți cu un procesator în momentul în care îi asiguri marfă suficientă. Trebuie să ai minimum 500 g și să mergi direct la firma care-l folosește, evitând intermediarii care, în prezent, plătesc 20-25 euro/g, când prețul corect este undeva la 50 euro/g”, susține Alin Prunean.

Prin același proiect, apicultorii implicați vor fi ajutați să facă trecerea către agricultura ecologică.

„La Marca, la Ip, la Suplacu de Barcău, ca pretutindeni în România, se cresc albine de sute sau mii de ani, de pe vremea dacilor. Abordarea noastră cuprinde atât formarea profesională, cât și intrarea pe piață cu produse de nișă, cum sunt veninul de albine și polenul, producerea acestora la standarde de calitate conforme cu cerințele pieței. Din acest an, după ce perioada de conversie la apicultura ecologică pentru cei 10 apicultori se încheie, vom avea produsele certificate ecologic”, a sintetizat Alin Prunean esența proiectului.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE