Micii fermieri din județul Argeș nu au posibilitatea financiară de a face investițiile necesare pentru a se conforma normelor europene referitoare la calitate.
„Majoritatea fermierilor s-au familiarizat cu cerințele europene privind plata subvențiilor și încearcă să răspundă acestor cerințe. Normele privind calitatea se transpun în practică într-un ritm mai lent din cauza prototipului fermierului mic, predominant la noi, adică persoane vârstnice, cu putere financiară scăzută. Aceste persoane fac cu oarecare greutate investițiile necesare pentru înscrierea calității în standardele impuse de UE”, a declarat pentru știriagricole.ro Marius Nicolae Stroescu, directorul executiv al APIA Argeș.
Anul acesta, obținerea de noi spații pentru buna desfășurare a activității angajaților Centrului Județean APIA Argeș prin preluarea unor birouri în suprafață de 169,06 mp s-a numărat pe lista reușitelor agenției. Pentru 2014, APIA Argeș își dorește ca activitatea sa să fie mai vizibilă.
„În primul rând sănătate, în al doilea rând să lucreze cu aceeași seriozitate competentă și profesionalism așa cum au făcut-o în toată perioada ciclului agricol 2007-2013, fapt care a condus la derularea an de an a măsurilor de sprijin atât din Fondurile Europene, cât și din bugetul național într-un procent de peste 95%. Ne dorim ca anul 2014 să fie un an în care munca depusă de întregul colectiv APIA să fie apreciată și respectată de colaboratori și beneficiari, astfel încât rezultatele efortului depus să fie mai vizibile în percepția publică”, ne-a răspuns Marius Nicolae Stroescu cu privire la ceea ce își dorește pentru angajați APIA din subordine.
Lupta cu pârloaga, aproape câștigată
Suprafața agricolă a județului Argeș este de 344.940 hectare, din care171.621 hectare teren arabil, 148.675 de hectare de pășuni și fânețe, 24.644 de hectare de livezi. Suprafața declarată pentru subvenționare a fost de 186,984 hectare, din care 185.195 de hectare au fost eigibile la plată. Anul acesta au fost validați pentru a primi subvențiile mai mult de 98% din numărul total al fermierilor care au depus cerere pe suprafață la Centrul Județean Argeș.
Astfel, mai puțin de 2% din suprafața agricolă a județului eligibilă la plată a fost pârloagă în 2013, potrivit datelor furnizate la solicitarea știriagricole.ro de APIA Argeș..
Agricultura ecologică începe cu fructe de pădure
Deocamdată, fermierii argeșeni fac pași timizi către agricultura ecologică. Suprafața pentru care s-a solicitat ajutor financiar în regim ecologic aflată în perioada de conversie prin Serviciul Măsuri Specifice este de 19,88 hectare. Cererile au fost depuse de doar 6 fermieri, care dețin pășuni, livezi de măr și prun, suprafețe cultivate cu arbuști fructiferi (afin, mur, zmeur, coacăz, cătină) și porumb.
La cultura mare, cele mai importante cinci tipuri de culturi, în funcție de suprafața cultivată în 2013, sunt grâu, porumb, rapiță, floarea soarelui și orz.