Micii fermieri care isi arendeza sau isi vand terenul pot primi 200 de euro/hectar

Facebook
Twitter

In conditiile in care mai bine de 80% din agricultorii romani detin suprafete de pana in 5 hectare, Ministerul Agriculturii doreste sa-i stimuleze pe micii fermieri sa-si arendeze sau sa-si vanda terenul in vederea comasarii suprafetelor. Astfel, de anul acesta MADR va demara o schema de plata, cu fonduri europene, pentru a atinge acest obiectiv.

Mai exact, este vorba despre Submasura 6.5 – „Schema pentru micii fermieri”. Pentru a putea beneficia de aceasta submasura fermierul trebuie sa fi accesat cel putin un an Schema Simplificata pentru Micii Fermieri din cadrul Pilonului I (campania 2015) aferenta Cererii unice de finantare de la APIA.

De asemenea, pentru a putea accesa submasura 6.5 pe perioada anului 2016, este necesar ca fermierul sa notifice APIA ca doreste retragerea din Schema Simplicata mentionata mai sus.

Data limita pana la care fermierii pot notifica APIA pentru retragerea din Schema Simplificata pentru Micii Fermieri este 15 IULIE 2016. Fermierii care nu au optat pentru retragerea din Schema Simplificata pana la data de 15 iulie 2016 nu vor putea fi beneficiari eligibili ai submasurii 6.5 in anul 2016.

Sprijinul acordat prin submasura 6.5 reprezinta 120% din suma anuala calculata a sprijinului pe care fermierul era eligibil sa o primeasca in cadrul schemei simplificate din Pilonul I.

Submasura 6.5 are ca scop facilitarea comasarii terenurilor si presupune transferarea definitiva catre alt fermier a intregii exploatatii, inclusiv drepturile de plata corespunzatoare.

Conditiile de eligibilitate pentru accesarea submasurii 6.5 sunt urmatoarele:

  • Solicitantul a aplicat cel putin un an schema pentru micii fermieri din Pilonul I, iar in momentul depunerii cererii in cadrul acestei sub-masuri, acesta face dovada retragerii din schema aferenta Pilonului 1
  • Solicitantul trebuie sa detina in proprietate, terenul ce urmeaza a fi transferat
  • Solicitantul se angajeaza sa transfere definitiv catre alt fermier intreaga sa exploatatie si drepturile de plata corespunzatoare
  • Contractul de transfer definitiv al terenului, nu poate fi reziliat de nici una din parti, mai devreme de durata minima de 20 de ani.

Transferul definitiv se poate face atat prin documente care confera proprietatea bunurilor imobiliare cat si prin arendarea prin contract de arendare pe o perioada de cel putin 20 de ani. Intensitatea sprijinului reprezinta 120% din suma anuala calculata a sprijinului pe care beneficiarul este eligibil sa o primeasca in cadrul schemei simplificate din Pilonul 1 conform Titlului V din R (UE) nr. 1307/2013.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE