Micii fermieri ar putea beneficia de un regim special de TVA din 2017

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Fermierii mici care au probleme in aplicarea regimului normal de TVA vor putea opta, din ianuarie 2017, pentru un regim special de TVA, constand intr-o cota forfetara care va fi aplicata gradual in urmatorii trei ani, se arata intr-un proiect de Ordonanta de Urgenta, publicat pe site-ul Ministerului de Finante.

Compensatia in cota forfetara urmeaza sa fie de 1% in 2017, 4% in 2018 si 8% in 2019. Practic, agricultorii nu deduc TVA pentru achizitii, dar nici nu colecteaza TVA pentru vanzari, indiferent de plafonul realizat. In schimb, primesc o compensatie in cota forfetara pentru acoperirea taxei aferente achizitiilor, astfel incat pretul produselor agricole/tariful serviciilor agricole sa fie degrevate de taxa.

In nota de fundamentare a proiectului de lege se precizeaza ca exista o directiva europeana care permite statelor membre sa aplice un regim forfetar pentru micii agricultori, iar tarile pot stabilit chiar o cota zero, care insa nu poate fi utilizata daca taxa aferenta intrarilor nu este neglijabila.

„Pe baza statisticilor macroeconomice pe trei ani anteriori, realizate asupra producatorilor agricoli care vor putea aplica regimul special, si tinand cont de modificarile cotei de TVA, a rezultat un procent de compensare in cota forfetara de 8%. Avand in vedere necesitatea incadrarii in tinta de deficit bugetar pentru anul 2017, se propune acordarea graduala a compensatiei in cota forfetara, pe baza unui procent de compensare de 1% in anul 2017, 4% in 2018 si 8% in anul 2019”, precizeaza Ministerul Finantelor, potrivit Agerpres.

Regimul special este optional, fermierii putand opta pentru a aplica regimul normal de TVA. Agricultorii care aplica regimul special vor fi inscrisi intr-un registru special, iar beneficiarii acestora vor avea obligatia de a mentiona achizitiile efectuate de la agricultori intr-o evidenta distincta. Cei care in prezent sunt inregistrati in scopuri de TVA pot renunta in favoarea aplicarii regimului special pentru agricultori.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE