Pe langa proprietatile specifice ale soiului plantat de tomate, exista o serie de masuri tehnologice care pot influenta gustul acestei legume. Fertilizarea, irigarea si momentul insamantarii sunt etape deosebit de importante pentru fermierii care doresc sa aiba productii gustoase.
„Exista multi hibrizi cu un gust bun, insa are si fermierul datoria sa sa se ingrijeasca de acest lucru. Un rol foarte important il are nutritia plantei. De exemplu, eu pregatesc solul din toamna, in general cu gunoi de grajd, dar care sa fie semifermetat, adica sa aiba 2-3 ani. Apoi adaug superfosfat si fosfat de potasiu”, declara, pentru stiriagricole.ro, Mircea Croitoru, fermier la societatea agricole „Legume-Fructe Matca”, din judetul Galati.
Soiul recomandat de Mircea Croitoru pentru proprietatile sale gustative este Lillagro, dezvoltat de SC Agrosel SRL, din Campia Turzii. Acesta are un tip de crestere nedeterminat, iar perioada de inceput a infloritului este timpurie. Fructele sunt destinate pentru consum in stare proaspata.
Pe de alta parte, un soi extra-timpuriu recomandat de Mircea Croitoru este Amerigo F1, care are o crestere nedeterminata. Fructele acestui soi sunt de culoare rosu aprins si cantaresc in medie 180-220 grame.
De asemenea, fermierii trebuie sa tina cont si de momentul optim de insamantare, daca doresc ca plantele lor sa aiba o dezvoltare continua.
„Un alt aspect important este ca fermierul sa tina cont de momentul optim de punere a rasadurilor, pentru a lasa planta sa se dezvolte continuu, fara intreruperi. Pentru solarii, rasadurile ar trebui puse dupa 20 ianuarie, nu mai devreme. Pentru camp recomand undeva dupa 10-15 februarie. Exista fermieri care insamanteaza imediat dupa 1 ianuarie. In acel an eu am insamantat pe 25 ianuarie si am recoltat inaintea lor, asta deoarece ei au tinut planta pe loc. Este asdar important sa plantezi in momentul optim, nu neaparat mai devreme”, mai spune Mircea Croitoru.
Alte aspecte importante sunt legate de irigare, actiune care trebuie realizata in cantitati moderate, daca dorim sa pastram aroma tomatei. Pe de alta parte, o irigare mai puternica va mari productia, insa gustul va avea de suferit.
Iluminatul este si el important, iar fermierii trebuie sa aiba in vedere ca tomatele coapte artificial, mai ales toamna, tind sa isi piarda gustul bun. Totodata, o atentie deosebita trebuie oferita si depozitarii. In locurile sun 12 grade celsius, substantele aromatice din tomate tind sa nu se mai dezvolte.