Masura inedita a Rusiei, menita sa reduca exporturile de grau. Ce decizie au luat oficialii de la Kremlin?

Facebook
Twitter

Rusia, unul dintre cei mai mari exportatori mondiali de grau, planuieste sa introduca o taxa de export pentru aceasta cereala, de 25 de euro pe tona, in perioada 15 februarie-30 iunie 2021, transmite Reuters.

Guvernul de la Moscova a pregatit un set de masuri pentru stabilizarea preturilor la alimente pe plan intern, dupa ce saptamana trecuta presedintele Vladimir Putin a criticat majorarea preturilor la paine, faina, zahar si ulei de floarea soarelui.

Taxa de export la grau vine dupa introducerea unei cote de 17,5 milioane de tone la exporturile de cereale in perioada 15 februarie – 30 iunie.

Ministrul Agriculturii din Rusia a explicat ca aceasta masura va contribui la reducerea pe plan intern a pretului graului pentru morarit la 14.000 de ruble (191,9 dolari pe tona), fara impozite, si la 13.000 de ruble pe tona pana in luna februarie a anului 2021.

Producatorii rusi de zahar si ulei de floarea soarelui au fost de acord cu reducerea preturilor la produsele lor vandute lanturilor de retail. Daca aceasta masura nu va functiona, Rusia va impune o taxa de export la uleiul de floarea soarelui si va reduce tarifele de import la trestia de zahar, au anuntat oficialii la reuniunea Guvernului rus.

Rusia a inregistrat in acest an o recolta mare de grau, dar, cu toate acestea, preturile pe piata interna au crescut.

In ultimii 20 de ani, Rusia a trecut de la o tara dependenta de importurile de grau la una care este responsabila pentru o cincime din vanzarile mondiale, gratie solului fertil care produce recolte mari la preturi atractive.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE