Marfa aproape să expire se va vinde pe rafturi separate

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Comercianții care organizează promoții pentru vânzarea de produse alimentare al căror termen de valabilitate este pe cale să expire vor trebui să le expună în rafturi special amenajate.

Măsura este cuprinsă într-o lege adoptată de Camera Deputaților zilele trecute și care a fost transmisă spre promulgare președintelui. În lege se prevede că orice comerciant care anunţă o reducere de preţ trebuie să o raporteze la preţul de referinţă practicat în acelaşi spaţiu de vânzare pentru produse sau servicii identice. Preţul de referinţă reprezintă cel mai scăzut preţ practicat în acelaşi spaţiu de vânzare în perioada ultimelor 30 de zile, înainte de data aplicării preţului redus.

De asemenea, produsele aflate la comercializare cu preţ redus/oferte promoţionale, cu 3 zile înainte de expirarea datei durabilităţii minimale/datei limită de consum aferente produselor alimentare sau a termenului de valabilitate/datei de minimă durabilitate aferente produselor nealimentare se sortează şi se expun la comercializare, pe rafturi sau în standuri, delimitate vizibil, cu informarea corectă, completă şi precisă a consumatorilor. Nerespectarea prevederilor prezentului alineat este considerată practică comercială incorectă şi se sancţionează conform reglementărilor legale în vigoare.

Asociația marilor retailer a criticat vehement proiectul de lege, motivând că va crea mari problem și costuri inutile comercianților. În plus, în cazul micilor comercianți, care dispun de spații reduse, cum sunt magazinele de la parterul blocurilor, respectarea prevederilor legale va fi foarte dificilă.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE