Drama producătorilor români: marfa ieftină care nu se vinde se dă de pomană

Facebook
Twitter

Agenția de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a anunțat că organizaţia de producători SC Hortifruct SRL din București a decis să retragă de pe piață o cantitate de 1.000 tone de castraveţi din soiul Farbio. Motivul retragerii este simplu: Hortifruct a avut supraproducție, iar marfa nu se vinde, în ciuda prețului competitiv.

Castraveții din soiul Farbio pot fi consumați doar în stare proaspătă. Ei nu pot fi conservați și atunci vânzările depind de apetitul clienților pentru salate, spre exemplu.

În acest an, Hortifruct a realizat o producție bună, însă acest lucru nu se va vedea și în profitul din vânzări. Cum producția este mare, iar vânzările mici, producătorul a apelat la măsura retragerii de pe piață pentru a nu ieși în pierdere. În prezent, un kilogram de castraveți Farbio poate fi cumpărat cu aroximativ 3 lei în supermarket.

Hortifruct SRL este singura organizație de producători de profil din țară și, prin urmare, singura îndreptățită să ceară compensații pentru marfa care nu a putut fi valorificată pe piață, conform reglementărilor europene. Restul producătorilor sunt organizați în asociații sau grupuri de profil, fapt care nu le permite să ceară asemenea plăți compensatorii.

Pentru marfa retrasă de pe piață, producătorul va primi compensații de la stat, în conformitate cu normele europene. Valoarea compensațiilor va fi stabilită, după ce inspectorii APIA vor determina ce cantitate de castraveți a fost distribuită gratuit către asociații sau fundații non-profit, centre de asistență socială, cantine, penitenciare sau școli. Aceste instituții trebuie să transmită APIA dacă doresc să primească, gratuit, o parte din marfa retrasă.

Marfa care nu va fi distribuită va fi distrusă în centre speciale, iar producătorul nu va primi niciun fel de compensație pentru aceasta.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE