Mai multe produse agricole din Republica Moldova. UE incurajeaza exporturile

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Conform unui nou regulament, mai multe produse agricole din Republica Moldova pot fi exportate catre tarile europene fara taxe vamale.

Astfel, cantitati mari de prune, struguri si alte produse vor ajunge pe rafturile magazinelor din Europa in viitorul apropiat.

Masura are rolul de sustinere a Republicii Moldova, in contextul pierderilor suferite din cauza razboiului din  Ucraina, se arata intr-o informare publicata de Comisia Europeana.

Acesta este un gest de solidaritate a UE menit sa ajute Republica Moldova sa faca fata pierderii principalelor sale piete si centre de tranzit pentru aceste produse agricole esentiale ca urmare a razboiului de agresiune nejustificata purtat de Rusia impotriva Ucrainei.

Citeste si: Sprijin de 1.200 de lei pe an per scroafa. Ce categorii se incadreaza pentru a primi finantare?

Practic, toate produsele din Republica Moldova pot intra deja in UE fara tarife vamale in cadrul zonei de liber schimb aprofundate si cuprinzatoare UE-Republica Moldova (DCFTA).

Masurile propuse acopera celelalte sapte produse pentru care exporturile din Republica Moldova catre UE nu sunt inca complet liberalizate: prune, struguri de masa, mere, tomate, usturoi, cirese si suc de struguri.

Regulamentul mareste de peste doua ori- pentru o perioada de un an – cantitatile din aceste produse care pot fi importate fara taxe vamale din Moldova in UE.

Volumele potential scutite de taxe vamale vor fi acum in valoare de aproximativ 55 de milioane de euro, inclusiv aproximativ 10 milioane de euro pentru prune si 27 de milioane de euro pentru struguri de masa.

Aceasta liberalizare suplimentara a importurilor in UE ii va ajuta pe producatorii si exportatorii din Republica Moldova sa depaseasca pierderile de pe piata pe care le-au suferit ca urmare a razboiului purtat de Rusia impotriva Ucrainei.

Alaturi de accesul sporit la transportul rutier in UE (in prezent in curs de negociere intre Republica Moldova si UE), liberalizarea ar trebui sa faciliteze in mod considerabil exportul de produse din Republica Moldova catre si prin UE.

In plus, suntem deschisi sa discutam despre continuarea liberalizarii reciproce, ceea ce ar face ca UE si Republica Moldova sa avanseze cu inca un pas in directia liberalizarii totale a comertului.

Republica Moldova beneficiaza incepand din 2014 de un acord de asociere cu UE, inclusiv de acordul privind zona de liber schimb aprofundata si cuprinzatoare (DCFTA).

Acest sistem comercial preferential a permis Republicii Moldova sa profite de eliminarea tarifelor la exporturile catre UE ale tuturor marfurilor, cu exceptia a sapte produse agricole.

Republica Moldova se bucura, de asemenea, de un acces sporit la piata serviciilor din UE si de conditii de investitii mai bune.

La randul sau, Republica Moldova s-a angajat sa isi apropie legislatia de acquis-ul UE intr-o gama larga de domenii.

Masurile temporare si exceptionale propuse joi de Comisia Europeana vor sprijini si vor stimula in continuare fluxurile comerciale existente din Moldova catre UE si vor sprijini economia Republicii Moldova.

Acest lucru este in conformitate cu principalele obiective ale Acordului de asociere, care sunt de a stabili conditiile pentru consolidarea relatiilor economice si comerciale, conducand la integrarea treptata a Moldovei pe piata interna a UE, precum si de a contribui la consolidarea democratiei si a stabilitatii politice, economice si institutionale in Moldova.

De asemenea, UE sprijina Republica Moldova cu asistenta financiara semnificativa pentru a ajuta aceasta tara sa faca fata situatiei create de agresiunea Rusiei impotriva Ucrainei.

“Agresiunea neprovocata si nejustificata a Rusiei afecteaza in mod grav nu numai economia Ucrainei, ci si pe cea a vecinilor sai si a vecinilor nostri, in acest caz Republica Moldova.

Decizia de joi, care a marit de peste doua ori cantitatile a sapte contingente pentru principalele exporturi agricole din Republica Moldova, este un semn tangibil al solidaritatii UE”, a afirmat presedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

La randul sau, comisarul european pentru agricultura, Janusz Wojciechowski, a declarat: “Sper ca aceasta masura fara precedent ii va ajuta pe producatorii din Republica Moldova sa atenueze unele dintre presiunile pietei pe termen scurt.

Pe termen lung, ii incurajam pe omologii nostri din Republica Moldova sa investeasca in capacitati de prelucrare si in productia cu o valoare adaugata mai mare.

Cresterea in continuare a calitatii produselor lor va contribui la consolidarea pozitiei producatorilor din Republica Moldova pe piata UE.

Suntem pregatiti sa oferim asistenta tehnica in acest sens.”

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE