Mai mult de jumătate din companiile din industria cărnii riscă să intre în insolvență

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Aproximativ 57% dintre companiile din industria cărnii prezintă un risc de insolvenţă peste medie, iar dintre acestea, una din patru firme au un risc ridicat de insolvenţă, se arată într-un studiu al Coface, citat de Mediafax.

Coface România a analizat un eşantion de 127 de companii care îşi desfăşoară activitatea în domeniul cărnii.

După patru ani consecutivi în care companiile din industria de prelucrare a cărnii au sacrificat eficienţa activităţii în favoarea dezvoltarii comerciale şi a menţinerii cotelor de piaţă, în 2013 a continuat evoluţia favorabilă din punctul de vedere al volumului vânzărilor (sectorul înregistrând a treia creştere anuală consecutivă cu 7% a cifrei de afaceri cumulate), fiind însoţită pentru prima dată şi de o restabilire a profitabilităţii (rata netă de 1,71% din cifra de afaceri).

„Această redresare nu este însă nici pe departe de natură a restabili echilibrul financiar de ansamblu al companiilor din sector”, se arată în studiul Coface.

Pe parcursul anului trecut, 347 de companii şi-au desfăşurat activitatea în acest sector, generând o cifră de afaceri cumulată de 5,4 miliarde de lei şi 20.000 de locuri de muncă, ambii indicatori fiind în creştere cu 7% şi, respectiv, 4% comparativ cu anul anterior, potrivit datelor Ministerului de Finanțe.

Doar 50 de companii reprezintă 90% din veniturile industriei cărnii, înregistrând o cifră de afaceri anuală mai mare de 5 milioane de euro, ele fiind şi cele care generează aproximativ 90% din veniturile înregistrate la nivelul întregului sector. Restul companiilor fie nu au desfăşurat nicio activitate economică relevantă în 2013, fie înregistrează o cifră de afaceri mai mică de 100.000 de euro pe an.

Aproximativ 40% dintre companiile care activează în industria cărnii au înregistrat o scădere a cifrei de afaceri pe parcursul lui 2013 comparativ cu anul anterior, în condiţile în care sectorul la nivel consolidat a înregistrat o creştere a cifrei de afaceri de 7%. Mai mult decât atât, în contextul în care sectorul, la nivel consolidat, a reuşit să-şi îmbunătăţească performanţa prin trecerea pe profitabilitate, circa 40% dintre companii au înregistrat o deteriorare a rezultatului net. În aceste condiţii se poate spune ca mediul concurenţial al sectorului poate fi clasificat drept unul cu agresivitate peste medie.

Pe parcursul anului 2013 se constată o scădere semnificativă a investiţiilor în domeniu faţă de anul precedent, când au fost alocate sume importante pentru extinderea activelor corporale deţinute. Cifrele indică şi faptul că, în anul 2013, s-a înregistrat o învechire mai accelerată a activelor, comparativ cu ritmul de înnoire a acestora, ceea ce evidenţiază trecerea de la o etapă de investiţii (anul 2012) la o etapă de conservare (anul 2013).

În ciuda diminuării semnificative a gradului de îndatorare sectorial (66% în 2013 faţă de 93% în 2012), ponderea datoriilor pe termen scurt în totalul datoriilor a crescut, scăzând astfel datoriile pe termen lung către bănci.

Lichiditatea curentă înregistrată la nivel sectorial a fost subunitară, ceea ce semnalează o expunere masivă a companiilor din acest domeniu la riscul de a nu-şi onora obligaţiile scadente pe termen scurt. Potrivit studiului, doar 25% dintre companiile din sectorul analizat au posibilitatea de a înregistra o autonomie financiară mai mare de un trimestru.

Pe parcursul anului 2013, gradul de acoperire a plăţilor prin încasări la nivelul intregului sector analizat este de 90%.

„Altfel spus, dacă toţi furnizorii ar pune presiune pentru încasarea facturilor cu plata în avans, companiile care activează în acest sector nu ar putea acoperi prin veniturile încasate decât 90% dintre aceste facturi. Mai puţin de o treime dintre aceste companii îşi pot acoperi cheltuielile ajunse la maturitate în anul 2013 prin veniturile încasate în acelaşi exercitiu financiar”, se mai arată în studiul Coface.

Constantin Coman, Country Manager, Coface România, a declarat că spre deosebire de alte domenii de activitate, industria cărnii a reuşit să absoarbă rapid impactul negativ al crizei economico-financiare, iar acest lucru se reflectă în numărul firmelor active la sfârşitul anului 2013, care este cu doar 2% mai mic faţă de 2008.

Producătorii din industria cărnii cer insistent reducerea TVA la carne, motivând că altfel vor intra în faliment. Ilie Van, șeful patronatului din industria avicolă, spune că, în condițiile în care TVA este de 24% în România, piața internă este invadată de carne ieftină din alte state, de o calitate mai proastă decât cea produsă în fermele din țară.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE