MADR va publica o listă neagră cu companiile și instituțiile care nu vor primi subvenții pe suprafață din 2015

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministerul Agriculturii va introduce o definiţie a fermierului activ şi o listă neagră a companiilor şi entităţilor administrative care nu vor mai primi plăţi pe suprafaţă, începând cu anul de plată 2015.

„Introducem, pentru a proteja adevăraţii fermieri din România, o definiţie a fermierului activ, o listă neagră a companiilor care nu vor mai primi plăţile pe suprafaţă. Şi aici, cred că cele mai multe discuţii au fost atunci când s-au încasat plăţi pe pajiştile care aparţineau de consiliile locale, primării iar consiliile respective nu erau stimulate, pentru că încasau fonduri pe care le puteau folosi oriunde, nu erau stimulate să concesioneze către crescătorii de animale. Consiliile locale, odată cu introducerea acestei liste negre, nu vor mai putea primi plată pe suprafaţă’, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Pe lista neagră se vor afla și consiliile locale, pe lângă persoane fizice sau juridice care gestionează aeroporturi, servicii de transport feroviar, sisteme de alimentare cu apă, servicii imobiliare, terenuri permanente de sport, terenuri destinate activităţilor e recreere.

„Lista neagră a României, din experienţa anilor 2007-2013, este mai mare. Şi noi am introdus persoane fizice sau juridice care gestionează bănci, cooperative de credit, instituţii financiar nebancare, societăţi de asigurare, burse de mărfuri, servicii de transport rutier, firme de construcţii, CNADNR-ul, societăţi de exploatare forestieră. Chiar şi parohiile sunt pe lista neagră, dar aici se pot încasa în continuare subvenţii, plăţile pe suprafaţă, dacă – este o prevedere a Regulamentului european – o treime din veniturile pe care le are parohia respectivă sunt reprezentate de plăţile directe”, a explicat ministrul Agriculturii.

Această listă neagră va fi notificată Comisiei Europene, urmând ca ea să fie agreată în septembrie. Noile criterii se vor aplica pentru anul de plată 2015.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE