MADR: sprijin de la stat pentru crescatorii de porci

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Potrivit unei Hotarari de Guvern, crescatorii de porci din rasele Bazna si Mangalita vor primi si in acest an un sprijin financiar de la stat in valoare totala de 4,6 milioane de lei.

„In sedinta Guvernului din 3 aprilie 2019 a fost aprobata o Hotarare care completeaza art. 11 din Hotararea Guvernului nr. 9/2018 privind aprobarea schemei ‘Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de sustinere a crescatorilor de porci din rasele Bazna si/sau Mangalita in vederea producerii carnii de porc’. Astfel, valoarea totala a schemei de ajutor de minimis, pentru anul 2019, este de 4.600.000 lei, in limita sumelor aprobate Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale cu aceasta destinatie, de la bugetul de stat”, se arata intr-un comunicat al MADR.

Cine va suporta alocarea financiara pentru acest ajutor de minimis

Intreaga valoare a ajutorului pentru crescatorii de porci din rasele Bazna si Mangalita acordat in perioada 2018-2020 se va asigura din bugetul aprobat Ministerului Agriculturii si va fi platit prin intermediul Directiilor Agricole Judetene.

Ajutorul de minimis reprezinta numarul de purcei primiti cu titlu gratuit din rasele Bazna si/sau Mangalita de beneficiari, iar valoarea acestuia se calculeaza solicitantului ajutorului, respectiv furnizorul de purcei, prin inmultirea numarului de purcei cu 250 lei/cap purcel.

Modul de functionare al programului

Pentru inscrierea in Program, furnizorii de purcei din rasele Bazna si/sau Mangalita, crescatorii de porci din rasele mentionate si procesatorii sau alte persoane juridice au avut initial o perioada de 90 de zile, respectiv 16 ianuarie – 16 aprilie 2018, dupa care, in data de 16 iulie 2018, a fost luata decizia ca aceasta schema sa fie permanent deschisa pentru inscriere.

Astfel, furnizorii de purcei, crescatorii de porci si procesatorii/alte persoane juridice, in baza cererii, pot solicita inscrierea in program, pe toata durata de desfasurare a acestuia, cu conditia ca cererea de plata si documentele insotitoare sa se depuna cu respectarea termenului prevazut, dar nu mai tarziu de 10 decembrie 2020.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE