MADR: se amana termenele pentru constatarea suprafetelor afectate de seceta. Care este motivul?

Facebook
Twitter

Termenele pentru constatarea suprafetelor afectate de seceta s-au prelungit, din cauza fenomenelor meteo din ultima perioada, anunta MADR.

„Regulamentul privind gestionarea situatiilor de urgenta generate de fenomene meteorologice periculoase avand ca efect producerea secetei pedologice, care stabileste si formularistica necesara in ceea ce priveste constatarea, evaluarea si centralizarea pagubelor inregistrate la culturile agricole a fost modificat la initiativa Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale”, se mentioneaza in comunicat.

Conform sursei citate, aprobat prin Ordin al ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si al ministrului Afacerilor Interne, Regulamentul a fost actualizat din cauza amplorii fenomenelor meteorologice care au avut ca efect producerea secetei pedologice extreme, manifestata la nivelul Romaniei.

Citeste si: APIA, anunt despre o noua plata. Peste 10.000 de fermieri vor beneficia

Astfel, a fost necesara modificarea termenelor de depunere de catre utilizatorii de terenuri cu destinatie agricola inscrisi in evidentele APIA, a instiintarilor scrise care stau la baza infiintarii Comisiilor de constatare si evaluare a pagubelor la nivelul culturilor agricole, precum si a masurilor si actiunilor subsecvente si a termenelor stabilite pentru acestea.

„Dialogul permanent pe care il avem cu reprezentantii fermierilor, pe de o parte, precum si perioadele de seceta si lipsa precipitatiilor, manifestate diferit la nivelul tarii, pe de alta parte, ne-au determinat sa modificam termenele de depunere a instiintarilor scrise pentru infiintarea comisiilor de constatare si evaluare a pagubelor la nivelul culturilor agricole”, a declarat Sorin Moise, secretar de stat in cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Astfel, pentru culturile din anul 2022 depunerea instiintarilor scrise, de catre utilizatorii de terenuri cu destinatie agricola inscrisi in evidentele Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura, ale caror suprafete cu culturi agricole au fost afectate foarte grav, se poate realiza pana cel tarziu la data de 1 august 2022 inclusiv, pentru culturile agricole infiintate in toamna anului 2021, si pana cel tarziu la data de 15 noiembrie 2022 inclusiv, pentru celelalte culturi agricole.

Totodata, procesele verbale de constatare si evaluare a pagubelor la culturile agricole se intocmesc pana cel tarziu la data de 15 august 2022 inclusiv, pentru culturile agricole infiintate in toamna anului 2021, si pana cel tarziu la data de 30 noiembrie 2022 inclusiv, pentru celelalte culturi agricole.

Rapoartele de sinteza se intocmesc pana cel tarziu la data de 30 august 2022 inclusiv, pentru culturile infiintate in toamna anului 2021, si pana cel tarziu la data de 15 decembrie 2022 inclusiv, pentru celelalte culturi agricole.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE