Referitor la articolele publicate recent de mass-media si afirmatiile unor lideri politici ce vizeaza productiile agricole din anul 2018, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) face urmatoarele precizari:
In ceea ce priveste scrisoarea DG AGRI Ares(2019) 3806746, MADR a raspuns, inca din data de 24 iulie 2019, prin adresa cu numarul 262762, informand asupra faptului ca autoritatile din Romania au raportat si raporteaza productiile agricole pe baza documentelor inscrise in procedura Institutului National de Statistica din cadrul cercetarilor statistice cuprinse in Programul Statistic National Anual, documente insusite prin semnatura de cei care le transmit.
Astfel, exista doua dari de seama statistice respectiv AGR2A – „Suprafata productiva de primavara” si AGR2B – „Suprafata recoltata si productia obtinuta, utilizarea ingrasamintelor, amendamentelor si pesticidelor”, datele transmise fiind asumate atat de exploatatiile agricole cu personalitate juridica, de primarii – pentru exploatatiile agricole individuale (inclusiv persoane fizice autorizate, Intreprinderi individuale, Intreprinderi familiale), cat si de directiile agricole.
Productia de porumb inregistrata, cantarita si depozitata a fost verificata si prin intermediul retelei de informatii contabile agricole RICA, aceasta confirmand datele comunicate prin procedurile statistice de mai sus, AGR2A, AGR2B. RICA este un instrument statistic bazat pe o ancheta anuala, efectuata pe un esantion de 5100 exploatatii agricole si structurat pe 12 clase de dimensiune economica si 8 tipologii agricole.
In primul formular, AGR 2A, sunt date statistice culese de INS, la fiecare producator din Romania, in care se consemneaza suprafaţa care a fost insamanţata pana la data de 15 iunie. Aceste suprafeţe care rezulta din centralizare se confrunta cu cele de la APIA privind subvenţiile.
AGR 2B se face in toamna şi cuprinde producţiile obţinute pe suprafeţele declarate pana la 15 iunie. Toate informaţiile privind producţiile din Romania sunt raportate prin dari de seama statistice, luate sub semnatura. Datele cuprinse in darile de seama statistice sunt avizate la nivelul fiecarui judet de directiile teritoriale de statistica, acestea detinand si un centralizator pe judet si formularele care stau la baza centralizatorului pe unitati/localitati.
Facem precizarea ca, in solicitarea Comisiei Europene de revizuire a productiei de porumb se facea referire la anumite estimari, facute in perioada de vegetatie a culturii respective, nicidecum la recoltat.
Asadar, productia anului 2018 raportata este corecta, iar faptul ca Romania se afla in randul tarilor mari producatoare de porumb a fost certificat de institutii cu atributii in acest domeniu.
De asemenea, atragem atentia tuturor sa renunte la dezinformari pentru a nu crea prejudicii de imagine fermierilor romani care an de an, prin munca lor sustinuta, realizeaza productii insemnate de porumb si nu numai, contribuind la dezvoltarea economica a Romaniei.
Totodata, ministrul Petre DAEA ii invita pe oamenii politici care pun la indoiala exactitatea productiilor realizate de Romania sa mearga in teren la recoltat de porumb, intrucat recoltarea se realizeaza la vedere.