MADR, intalnire de lucru despre sprijinul cuplat

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Petre Daea, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a participat la intalnirea cu procesatorii si cultivatorii de orez din data de 1 februarie 2018. Desfasurata la sediul MADR, in prezenta secretarului de stat Daniel Botanoiu si a expertilor tehnici din cadrul institutiei, intalnirea a avut ca scop cunoasterea problemelor cu care se confrunta acest sector in vederea identificarii solutiilor pentru a veni in sprijinul acestora.

Cultura de orez din Romania este sustinuta prin politicile agricole promovate de MADR, aceasta ocupand in prezent 8.360 hectare cultivate, desi exista suprafete pretabile pentru cultura orezului in toata lunca Dunarii.

Pentru a cunoaste problemele cu care se confrunta acest sector si tinand cont de viitorul Politicii Agricole Comune, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a initiat aceasta intalnire cu reprezentanti Institutului de Cercetare de la Braila, precum si cu procesatorii si cultivatorii de orez din Romania.

Principalele probleme semnalate in cadrul sedintei au facut referire la lipsa erbicidelor omologate pe piata din Romania, fapt ce duce la scaderea productiei si diminuarea veniturilor producatorilor. In acest sens, doamna Doina Baiculescu, directorul Autoritatii Nationale Fitosanitare, i-a asigurat de toata disponibilitatea institutiei pe care o reprezinta pentru a gasi posibilitatile legale pentru a-i sprijini pe cultivatori.

Printre temele abordate s-au mai regasit: plata pentru sprijinul cuplat, pretul de vanzare al orezului, perspectivele pentru acest sector dupa 2020, realizarea unor investitii prin Programul National de Dezvoltare Rurala 2014-2020, importanta acordarii la timp a subventiilor APIA, dar si valorificarea productiei locale de orez pe piata romaneasca. Majoritatea celor prezenti a semnalat importanta reabilitarii de sectorului de irigatii si al desecarii, incurajandu-se astfel cresterea productiei.

De asemenea, s-a discutat necesitatea conturarii unui punct de vedere comun privind importurile de orez din tari terte, care va trebui sustinut alaturi de restul agricultorilor din UE in vederea protejarii cultivatorilor europeni de orez.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE