MADR: fermierii primesc autorizatii temporare pentru folosirea de insecticide. Iata culturile la care pot fi folosite

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Pentru campania de primavara 2021, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), in temeiul art. 53 al Regulamentului CE 1107/2009, a autorizat utilizarea in situatii de urgenta a unor produse pe baza de substante active din categoria neonicotinoidelor la tratarea semintelor de porumb, precum si a semintelor de sfecla de zahar tratate cu un produs de protectia plantelor pe baza de neonicotinoide.

Este al doilea an consecutiv in care Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale NU acorda autorizatii temporare pentru tratamentul semintelor de floarea-soarelui cu produse pe baza de substante active din categoria neonicotinoidelor.

Perioadele pentru care se acorda autorizatiile temporare sunt: 25 ianuarie – 24 mai 2021, in cazul tratarii si utilizarii semintelor de porumb si 1 martie – 30 mai pentru utilizarea semintelor tratate de sfecla de zahar.

Decizia MADR vine in urma solicitarii Aliantei pentru Agricultura si Cooperare (Federatia Nationala PRO AGRO, Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania – LAPAR, Asociatia Producatorilor de Porumb din Romania – APPR si Uniunea de Ramura Nationala a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – UNCSV) si a Federatiei Cultivatorilor de Sfecla din Romania.

Utilizarea semintelor de sfecla de zahar tratate cu neonicotinoide pentru combaterea unor daunatori NU constituie niciun pericol pentru organismele nevizate, inclusiv pentru insectele polenizatoare.

Autorizatiile temporare reprezinta instrumente legale pe care le au la dispozitie statele membre pentru a asigura fermierilor accesul la produse de protectie a plantelor in si pentru situatii unde exista risc fitosanitar asupra culturilor.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE