MADR: Fermierii ar putea scăpa de norma de venit

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Producătorii agricoli ale căror exploataţii au fost afectate de ploi, grindină sau inundaţii ar putea fi scutiţi de la plata impozitului pe norma de venit.

Propunerea, susţinută de ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, va putea fi aplicată dacă va avea girul Ministerului Finanţelor.

„Pierderile înregistrate anul trecut de producătorii agricoli din cauza ploilor abundente, inundaţiilor sau grindinei au fost estimate la circa 243 de milioane de lei, pe o suprafaţă de 75.941 de hectare, iar impozitul aferent suprafeţelor calamitate se ridică la peste 5,22 milioane de lei. Deşi au suferit pierderi economice importante, producătorii agricoli au fost nevoiţi să declare şi să plătească impozitul calculat pe baza normelor de venit sau în condiţiile impunerii reale”, a declarat, pentru Agerpres, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin.

Furtunile, ploile abundente şi inundaţiile au distrus culturile agricole pe 40.292 hectare, în 15 judeţe, respectiv în Brăila, Constanţa, Timiş, Vrancea, Vaslui, Dolj, Călăraşi, Bistriţa-Năsăud, Buzău, Mureş, Giurgiu, Suceava, Hunedoara, Galaţi, Neamţ, iar în cinci judeţe – Buzău, Iaşi, Galaţi, Vrancea, Teleorman – grindina a afectat culturile pe o suprafaţă de 35.649 hectare.

Astfel, pentru suprafeţele distruse de calamităţi naturale, constatate de autorităţi pe baza documentelor emise de Inspectoratul General de Situaţii de Urgenţă şi Inspectoratele Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă, producătorii agricoli ar putea fi scutiţi de la plata impozitului pe venitul agricol.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE