MADR: doua canale de irigatii importante vor fi reabilitate

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In ultima sedinta a Comisiei Tehnico-Economice (CTE) a fost aprobata reabilitarea a doua sisteme de irigatii de importanta nationala, ce vor deservi peste 100.000 de hectare de teren, anunta Ministerul Agriculturii.

Primul dintre ele vizeaza Canalul Magistral Siret – Baragan pentru tronsonul Haret, de la barajul Calimanesti pana la km 23, in judetul Vrancea, care va deservi o suprafata irigata de aproximativ 43.000 ha, astfel:

  • Sistemul Ruginesti – Pufesti – Panciu 23.295 ha
  • Sistemul Marasesti 3.595 ha
  • Extindere Marasesti 1.100 ha
  • Sistemul Biliesti – Slobozia – Ciorasti 15.000 ha

Prin realizarea acestui obiectiv de investitii, se vor crea conditii favorabile pentru extinderea si suplimentarea sistemului de irigatii Ruginesti – Pufesti – Panciu pe o suprafata de pana la 20.712 ha, pentru infiintarea si extinderea unor sisteme de irigatii, precum cel de la Marasesti de 3.595 ha, cu extindere de 1.100 ha.

Citeste si: 46.000 de hectare de pajisti, disparute in doar 12 ani. Care sunt cauzele?

Valoarea totala estimata a investitiei este de 711.100.000 lei.

”Am reluat procesul de accelerare a investitiilor in sistemele de irigatii, atat de necesare agriculturii romanesti si ma bucur ca am reusit anul acesta sa punem in functiune 4 noi investitii care deservesc o suprafata totala irigabila de peste 50.000 de hectare. Din pacate, s-a batut pasul pe loc in ultimii doi ani, dar deja am recuperat mult din timpul pierdut si pana la finalul anului vor fi receptionate lucrarile pentru alte 20 de proiecte de investitii. Majorarea la 1.5 miliarde de euro a bugetului alocat investitiilor in infrastructura de irigatii si includerea prin lege la finantare a sistemelor de irigatii la nivelul fermei, adoptate recent de Parlament, alocarea prin noul PNS a 500 de milioane de euro pentru reabilitarea sistemului secundar de irigatii, sistemelor locale, micro-sistemelor locale de irigatii la nivelul fermei constituie garantia cresterii suprafetei irigabile a Romaniei”, a declarat Adrian CHESNOIU, ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale.

Cel de-al doilea obiectiv aprobat in sedinta CTE se refera la Reabilitarea statiilor de pompare de baza, a statiei de repompare, a canalelor de aductiune si de distributie din amenajarea de irigatii Sadova Corabia”, judetul Dolj.

Valoarea estimata a investitiei este de 290.000.000 lei.

Amenajarea de irigatii Sadova Corabia pune la dispozitia fermierilor din judetele Dolj si Olt o suprafata irigabila de 71.773 ha, fiind utilizata metoda de udare prin aspersiune. Aceasta amenajare a fost realizata in anul 1970, cu sprijinul unor experti britanici, care au participat la elaborarea proiectului, au asigurat asistenta tehnica, precum si utilajele necesare executarii lucrarilor. Terenul amenajarii este constituit din soluri nisipoase si material argilos, astfel ca prin reabilitarea acestei amenajari de irigatii, riscul desertificarii in contextul actual al schimbarilor climatice este diminuat, iar fermierii vor avea posibilitatea irigarii culturilor.

INFORMATII SUPLIMENTARE

De la inceputul acestui an, au fost finalizate 4 obiective de investitii ce deservesc o suprafata totala de 51.288 ha, a caror valoare se ridica la suma de 71.087.827 lei. Este vorba de Statia de baza SPA Sascut – judetul Bacau, Statia SPR Cotu Valeni – judetul Galati, Amenajarea de irigatii Calmatui II si Statia de baza I.M.Gheorghiu – jud. Braila.

De asemenea, 49 obiective de investitii din judetele Braila, Buzau, Giurgiu, Calarasi, Constanta, Bacau, Vaslui, Tulcea, Galati, Olt, Mehedinti, Botosani, Dolj, Iasi si Arad sunt in diferite stadii de proiectare, iar alte 29 din judetele Teleorman, Vaslui, Braila, Calarasi, Olt, Buzau, Iasi, Ialomita, Dolj si Tulcea se afla in stadiul de executie lucrari.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE