In vreme ce statiunile de cercetare din Romania se surpa sub nepasarea MADR, a Ministerului Educatiei si Academiei de Stiinte Agricole (ASAS), alte state europene fac investitii de ordinul milioanelor de euro tocmai in acest domeniu, considerat un fel de cheie de bolta intr-un viitor in care suprafetele agricole fertile scad din cauza poluarii, iar populatia creste rapid.
Scenarii de tipul celor in care apa se livreaza cu portia populatiei nu mai sunt doar de domeniul SF, acest lucru deja se intampla. In California (SUA) cantitatea de apa pentru irigarea culturilor a fost redusa, pentru a nu periclita alimentarea populatiei, din cauza secetei istorice. In Etiopia, oamenii stau la coada cu sticle din plastic, paziti de forte inarmate, ca sa isi ia portia zilnica.
In acest context, cercetarea agricola poate juca un rol-cheie in asigurarea necesarului de hrana pentru populatia lumii, din ce in ce mai numeroasa. Constiente de aceste probleme, guvernele luminate ale altor state, cum ar fi Statele Unite ale Americii, India, Franta sau Italia investesc masiv in cercetarea agricola. Italienii au gasit resursele necesare sa aloce 21 de milioane de euro pentru cercetarea in agricultura, fonduri guvernamentale.
Este vorba de un plan pe trei ani, care va fi implementat de Consiliul pentru Cercetare si Analiza Economica Agricola (CREA) din Roma in colaborare cu ministerul agriculturii din Italia. Datorita acestui proiect ambitios, Italia ar putea deveni un jucator de top in doua domenii considerate de mare viitor: inovare si biotehnologii.
Scopul cercetarilor este de a identifica noi solutii, prin utilizarea biotehnologiilor, pentru dezvoltarea unei agriculturi sustenabile. Desi atunci cand spunem biotehnologii ne gandim in mod apoape automat la organisme modificate genetic (OMG), trebuie stiut ca tehnologia a evoluat suficient si ca exista un numar de metode noi care sunt durabile si care nu implica utilizarea OMG. Astfel, CREA vrea sa utilizeze biologie moleculara la imbunatatirea culturilor. Spre exemplu, una dintre tehnicile care vor fi dezvoltate este utilizarea doar a unor gene foarte apropiate de cele ale plantei supuse testelor, gene care ar fi putut fi transferate in mod natural, dar intr-o perioada mai lunga de timp.
Chiar daca piata mondiala este dominata de jucatori ca Monsanto, Bayer Crop Science, Syngenta, Dow Agrosciences sau Dupont, in Italia sectorul de cercetare-dezvoltare agricola se dezvolta rapid. La finele anului 2014, erau active circa 384 de incubatoare/parcuri de cercetare, care au avut o cifra de afaceri de peste 7,7 miliarde de euro. Cea mai mare parte a investitiilor sunt de tipul start-up sau parteneriate public-private in care unitatile publice, cum sunt universitatile, de cercetare joaca un rol de baza, potrivit AssoBiotech.
Peste Ocean, ministerul american al agriculturii si-a deschis larg visteria pentru cercetare. La inceputul acestei luni, a acordat granturi de cercetare in valoare de 20,1 milioane de dolari pentru cercetatorii de la universitatile care pot gasi un leac impotriva unei boli care duce la inverzirea citricelor, boala care a afectat 75% din culturile de profil din Florida.