Marti, 5 februarie 2019, Daniel BOTANIOIU, secretar de stat in cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a participat la workshop-ul “Water and Agriculture – Investment Needs”, eveniment organizat de catre Comisia Europeana si Ministerul Apelor si Padurilor. Manifestarea a ajuns la cea de-a doua editie dintr-o serie de trei workshop-uri regionale organizate la nivelul Uniunii Europene, in perioada 2018-2019 de catre Grupul de Coordonare al Comisiei Europene privind “Apa si Agricultura”.
Initiativa a urmarit sporirea gradului de constientizare cu privire la importanta unei abordari trans-sectoriale privind gestionarea acestor doua domenii vitale pentru populatie, dar si crearea unor noi modalitati de integrare a cercetarii si inovarii cu analiza nevoilor de investitii si a experientelor privind buna guvernanta, pentru a imbunatati gestionarea apei in sectorul agricol.
„Cu peste 60% consum mondial, agricultura este sectorul economic cu cel mai mare consum de apa. De la inceputul secolului XX, suprafata de teren cultivata in general, dar si cea irigata, in special, a crescut pentru a face fata cresterii populatiei si a nevoilor alimentare. Consumul mondial de apa al agriculturii a crescut de sase ori pana in 1975. Irigatiile, fie cele utilizate de civilizatiile egiptene si mesopotamiene, sau pana in zilele noastre, beneficiaza de tehnici noi. Prin tehnicile standard de irigare, intre 30% si 60% din apa utilizata se evapora, ea neajungand sa fie incorporata in planta. Apa potabila este cel mai important ”aliment”, iata de ce trebuie sa avem un “respect profund” fata de aceasta, sa ne gandim ca milioanele de oameni ai planetei nu se pot bucura de aceasta resursa inestimabila, pe care noi o risipim”, a declarat Daniel BOTANIOIU, secretar de stat la Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
Workshop-ul “Water and Agriculture – Investment Needs” urmareste utilizarea resurselor financiare inovatoare si asigurarea fondurilor pentru a crea noi sinergii pozitive pentru apa si agricultura.
Totodata, factorii de decizie se axeaza pe necesitatea investitiilor in sectorul agricol si asocierea dintre instrumentele de planificare a mediului si proiectarea mecanismelor de finantare relevante in cadrul PAC – Politica Agricola Comuna, inclusiv a unei solutii inovatoare pentru pilonii I si II, in cadrul propus.