MADR, discutii despre cum poate fi dezvoltat sectorul zootehnic

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Sambata, 2 noiembrie, MInisterul Agriculturii si Dezvoltatii Rurale, prin Agentia Nationala pentru Zootehnie, a organizat in cadrul Targului Indagra simpozionul cu tema: ”Zootehnia viitorului performanta si dezvoltare durabila.

La eveniment au participat Daniel Dumitru Botanoiu, secretar de stat MADR, Valeriu Tabara, presedintele ASAS, Constantin Viziteu, director general ANZ, precum si profesori universitari si renumiti specialisti din domeniul zootehniei.

Evenimentul a reprezentat o oportunitate pentru dezbaterea stiintifica asupra noilor provocari din zootehnie si, prin temele abordate, a suscitat interesul fermierilor si al asociatiilor de crescatori implicate in lucrarile de ameliorare a animalelor, privind cresterea calitatii si diversitatii productiilor si produselor obtinute.

Printre subiectele tratate amintim: rolul si etapele evolutiei acestui sector, importanta cercetarii si inovarii in dezvoltarea exploatatiilor, progresul genetic prin ameliorarea potentialului genetic, PAC – mentinerea unui buget european consistent, rezultatele cercetarilor privind formarea unui nou tip de ovine cu productii ridicate de lapte, tendinte ale consumului de carne, aspecte privind transferul tehnologic.

In deschiderea conferintei, secretarul de stat Daniel Dumitru Botanoiu a relevat caracterul fundamental al zootehniei in sectorul agricol si in dezvoltarea economiei nationale, recunoscand progresul pe care acest domeniu l-a inregistrat in ultimii ani.

Totodata, acesta a afirmat ca pentru mentinerea unui trend ascendent de dezvoltare a acestui domeniu, este esential sa se acorde o atentie deosebita Politicii Agricole Comune. In acest sens, secretarul de stat a subliniat importanta mentinerii unui nivel de finantare consistent, adaptat exigentelor si provocarilor viitorului.

De asemenea, Daniel Dumitru Botanoiu a declarat ca trebuie sa avem o optica clar definita, cu actiuni bine conturate si a reiterat ideea ca tara noastra nu accepta plafonarea. Oficialul MADR a mai mentionat ca tara noastra va face eforturi pentru convergenta platilor, adica egalizarea platilor directe intre fermierii romani si ceilalti de pe piata UE.

Un alt aspect relevant sustinut de secretarul de stat a fost acela ca agricultura si zootehnia nu pot evolua fara cercetare si inovare, care aduc plus-valoare in cadrul fermelor si al exploatatiilor.

In discursul sau, presedintele ASAS, Valeriu Tabara a evidentiat insemnatatea zootehniei, definindu-l ca primul sector care transforma productia agricola primara, apreciind ca evolutia acestui domeniu este data de acceptarea progresului, asumarea performantei si a stiintei.

In urma dezbaterilor s-a concluzionat ca viitorul acestui sector este alocarea unui buget sporit domeniului, cercetarea, inovarea si transferul tehnologic.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE